Template errors

  • Template public:PAGE_CONTAINER: [E_DEPRECATED] Creation of dynamic property XenGenTr\XGTForumistatistik\XF\Template\Templater::$XT_footer is deprecated (src/addons/XenGenTr/XGTForumistatistik/TL.php:50)

Yazın Uzun Mesafe Yürüyüşü

Alaattinin Kafa Lambası

Yönetici
Yönetici
Arkadaşlar selam. Bu yaz Temmuz ayında yaklaşık 300 kilometrelik Batı Toroslar ve Menteşe Dağları'nı kapsayan bir yürüyüş planlıyorum. Geçen yaz gene aynı zamanlarda bu işe bisikletle kalkışmış, aşırı sıcaktan ötürü 30ncu kilometrede geri dönmek zorunda kalmıştım. Özellikle başlangıçtaki, deniz seviyesindeki sıcak, nem ve güneş ilerlemek için en büyük engel.

Daha sonra, Kasım ayında, aynı rotanın 150 kilometrelik bir bölümünü @Everhard ile bisikletle gerçekleştirdik. https://www.wikiloc.com/bicycle-tou...r-todosk-dag-evi-mese-ormani-kumluca-62634473

Başlangıç hariç, yürüyeceğim ortalama irtifa 1500 metre olacak. Yolumun üstünde 2 tane 3000'lik, belki birkaç tane de 1800-2500 metre arasında yükselip alçaldığım tepeler olacak.

Güneşle baş etmek için, Amerika'dan bir tane hafif şemsiye siparişi verdim. "Six Moon Designs Silver Shadow Carbon Ultralight Travel Umbrella" olarak geçen bu şemsiye 192 gram ağırlığında. Sırt çantasının omuz askısına sabitlemek için gereken aparatı da getirtiyorum.

semsiye.jpg

Güneş haricindeki en büyük bir diğer sorun su tedariki problemi. Rotanın yarısını biliyorum. Su olan yerler gps cihazımda işaretli. Buna rağmen öyle 3-5 kilometrede bir su kaynağı yok. Bazen iki su kaynağı arası mesafe 20 kilometreyi geçebiliyor. Bu kış oldukça yağışsız geçti. Su kaynağına vardığımda kupkuru olma riski de var. Bu yüzden çoğu durumda yanımda en az 6 litre su ile ilerleyeceğim. Bu da fazladan 6 kilo ağırlık demek. Gıda dahil, malzemelerim de 6 kilo kadar olmuş olsa, sırtımda toplamda 12 kilo ağırlık olacak.

Bir diğer sorun enerji problemi. Bu tip gezilerde yanımda 1 kilonun üstünde batarya gezdiriyorum (2 adet taşınabilir şarj cihazı, şarj aleti, gps için 20 adet AAA tipi batarya, kafa feneri için bir o kadar AA batarya). Bunların yerine 400 gramlık bir güneş paneli ve bir adet taşınabilir şarj cihazı mı kullansam diye düşünüyorum. Bu konuda fikirlerinizi almak isterim. Bu panellerden verim alabilir miyim? Sürekli hareket halinde olacağım. Güneş bazen önümde bazen de arkamda olacak. Güneş panelini yürürken sırt çantasına asmak ne derece verimli olur, bu konuda internet'te neredeyse hiç yorum yok. GPS cihazını açık tutmam, telefonu şarjlı hale getirmem, şayet çekim yaparsam aksiyon kamerasını doldurmam gerekecek. Yani işkembeden sallama bir tahminle, günlük 5-6 bin mAh enerjiye ihtiyacım olacak gibi görünüyor.

Altımda şort olacak, üstüme de uzun kollu tişört giyeceğim. Şemsiye olacağı için şapka kullanmayacağım. Standart bir yaklaşım ayakkabısıyla yürüyeceğim.

Daha da detay vermiyorum. Aklıma gelmeyen pek çok şey olabilir. Laf lafı açar, üstünde konuşur, tartışırız.
 
Bir defa faaliyet nefis
Şu hafif şemsiye olayı konusundaki yorumlarını şimdiden merak ediyorum. Ama güneşle baş etme noktasında işe yarayacak gibi görünüyor.
Diğer mesele güneş paneli. Lütfen kullanan, bilen, tecrübe eden yorum yapsın. Çünkü benim de fena halde kafamı kurcalayan bir şey. Kullanımı pratik mi, gün içinde ne kadar enerji depoluyor, çabuk bozulur mu.
Bu konu gerçekten önemli. Zira 4-5 günü aşan faaliyetlerde gerçekten hatırı sayılır bir ağrılık ediyor enerji ihtiyacı. @Alaattinin Kafa Lambası bir kilo demiş ama, ikmalsiz ve 12-15 gün sürecek bir faaliyette 1 kiloyu bile geçebilir. Kaldı ki arazide 300 km sıkı bir tempoyla bile 15 gün civarı sürecektir.
 
Koskoca Youtube'da izlemedik video kalmadı. Bir Allahın kulu "yürüyüş yaparken paneli çantaya astım, şu derece verim aldım" diye yorum yapmamış. Bunların tümü yalnızca güneşe doğrudan baktığında güç üretiyor. Diyelim ki güneş önünde, panel de sırt çantana asılı. Verimi %80-90 düşüyor.

saules-panelis-nomad-13-1.jpg

Şöyle bir çözüm geliştirilebilir. Nasıl olsa şemsiye taşıyacağım. Paneli şemsiyenin üstüne bağlayabilirim. Aşağıdaki gibi olur. Güneş önümdeyse şemsiyeyi çeviririm, güneş yön değiştirdikçe şemsiyeyi çevirerek panelin güneşi görmesini sağlayabilirim.

gunes.jpg

Bu arada Decathlon'un da iki farklı panel modeli var. Onları da değerlendireceğim.
 
şemsiye decathlon da da var golf şemsiyesi olarak geçiyor ama taşınırmı çantada bilmiyorum 400-500 gr sanırım ağırlığı sixmoons designs in şemsiyesi elbette daha hafif olacaktır . gece de yürüyebilirsiniz kafa lambasının yedek pillerini alıp daha serin olur. ben yazın yürümüştüm likya yolunu acayip bronzlaşmıştım üzerimde 50+uv koruma decathlondan aldığım kefen beyazı bir uv koruma tshirti vardı uzun kollu şapka 50+ uv koruma yine ense de öyleydi ancak bence fütur şapkalar daha iyi geniş şapkalardan yani güneş kremi bulundurun yanınızda ultralight bir çanta ile 12 kg bir ağırlık bel fıtığı problemlerine sebep olabilir su ikmallerini gerekirse arabayla 2 tane 5 litrelik su bırakın yürüyüş yapacağınız yere ikmal noktasını kendiniz yapabilirsiniz belki ama yazın yüksek irtifada yürümek yazın yürümek çok bunaltacaktır elektrolitleri unutmayın çantayı ultralight seçmeyin bence 12 kg yi taşıyabilecek desteği olsun buna yemek de eklenicek su filtresi de taşınabilir ama iodin tabletleri değil de güvendiğiniz filtrelerden tercih edebilirsiniz onun haricinde 12 kg yükünüz olacak ise yaklaşım ayakkabısının bilek desteği olmadığından bileklerinizi tahrip edebilir bileklikli bir ayakkabı daha ağır yüklere ve daha zor zeminlere daha iyi bir seçim yük arttıkça ayakkabı tabanının sertleşmesi gerekiyor iyi yürüyüşler. güneş enerjisi ancak şöyle olabilir çantada sağ sola oynaması beni gıcık eder şahsen solar paneli öğlen 3 saat uyursanız şekerleme uykusu gibi hem en sıcak saatlerde yürümezsiniz hem daha verimli 3 saat solar enerji den enerji alırsınız martian filmini izlediyseniz rover aracını şarj ettiği gibi yani ama çantada solar panel biraz verimliliği olmaz devreleri yanabilir kesintisiz bir çekme gücü gerekiyor çünkü. şort yerine pantolon giyin çünkü bir süre sonra paçalar kum toz kir oluyor hep ve bacaklarda inanılmaz güneş yanığı oluyor .
 
Son düzenleme:
Hocam gece yürümeyi pek düşünmüyorum. Tek maksadım yürümek değil, biraz içim açılsın, 1,5 yıldır evin içinde kapalı kaldım. Sıcaktan bunalayım, susuz kalayım, "şu tepe bitsin" diye sızlanayım, böylece sıkıntıları dertleri unutayım istiyorum.

Battı balık yan gider, aşağıdaki filtre sistemini de almayı düşünüyorum. Akan çeşme bulamazsam kuyulardan pis, bulanık su çekip filtre edip tüketebilirim. Filtrenin alt kısmı 1,5 litrelik pet şişelerle de uyumluymuş (Amerika'dakilerle), şayet buradaki pet şişelerle uyumlu olursa harika olur. Olmazsa da sıkılabilir şişesi var. Filtrenin bir ucunu ağıza, diğer ucunu pis suya dayayarak, suyu kaynağından pipet gibi çekip içmek de mümkünmüş. En azından su diye kıvranırsam pis su arayabilirim.

lifestraw-flex.jpg

Güneş enerjisi paneli olayına gelince, abi şunu kullanan onlarca insan var. Bir Allahın kulu "kullandım, şöyle verim aldım" diye yazmamış. Decathlon'un yeni getirdiği bir panelde karar kıldım. 400 gram ağırlığında. Gölgeye girip çıkınca şarjı durdurmuyor, otomatik devam ediyor.
 
Bende su arıtma cihazı almıştım hiç kullanmadım zamanında baya da para vermiştim su arıtma tableti ve belki deterjan da eklerseniz o su arıtım kitinize daha sağlıklı olur 2-3 günde bir duş almamakta problem oluyor bir noktadan sonra , dediğim gibi arabayla belirli köylere yada belirli noktalara 100 km aralıklarla ikmal yiyecek su powerbank gibi şeyleri depolarsanız arabayla gidip sonra geri dönüp yürümesi lojistiği kolaylaştırabilir o decathlondaki şemsiyeye de bakın 80 tl mi ne 400 gr civarı ben bayağı beğenmiştim 50+uv korumalı yavaş ve daha kamp odaklı bir etkinlik olucaksa kesinlikle konfor ekipmanları vs de götürün bir noktadan sonra tek başına yürümesi de psikolojik zorluyor kendi kendine konuşmaya başlıyor insan :D ruh sağlığı da önemli yürüyüşte solar panelli powerbanklar vs de var sanırım onlara da bir bakın.
 
Batarya sayısı yüksek geldi bana, 20*2 tam 40 batarya. Sürekli gps i açık tutmayacaksan (ki bence gerek yok, saat başı sadece kontrol için bile açabilirsin) belki 8-10 tanesi işini görecektir. Gece yürümeyeceksen de kafa feneri için o kadar bataryaya yine ihtiyacın yok diye düşünüyorum.
Güneş paneli meselesini ben de araştırmıştım ama bir sonuca varamadım. Genelde insanlar çadırlarının kenarına koyuyorlar sabit kalıyor akşama kadar şarj ediyor gerekli aletleri. Ancak ben pek güvenemiyorum bu tür aletlere. Ya bozulursa, camı kırılırsa atıyorum o zaman ne yapacaksın?
Su filtresini bir arkadaşım almıştı, bisikletle uzak asyaya kadar gitti, bir kere bile kullanmadı. Bu konularda kimse başkasına şöyle yap böyle yap diyemez haliyle, ancak ben olsam su filtresi almazsım yanıma.
Rotan belli mi peki?
 
Hocam benim cihaz günde 2 AAA pil yiyor. Tekrar ikmal yapana kadar 15 gün kayıt yapsam 30 pil eder. Bahsettiğim rotada 15 gün boyunca bakkal çakkal hatta köy bile bulunmuyor. @Doğa00 çeşitli noktalara su ve erzak koy dedi. Bak o olabilir.

Rota bunun biraz daha uzatılmışı. Hatta neredeyse 2 katı. Akdağ'dan Fethiye istikametine inmeden (rotayı öyle çizmişim dikkat edersen), Menteşe Dağları istikametine devam edip Gökova veya Muğla'da sonlandırabilirim.

rota.jpg

Bizim buralarda 2000 metre üstünde pek su bulunmuyor, ancak kuyular mevcut. İnternet'te bu aletin inceleme videolarını izledim. Mübarek alet, bildiğin çamurlu zift gibi suyu zemzem suyuna çeviriyor :lol::lol::lol:

Güneş enerjisini durup doldursun diye bekleme şansım yok. Sırt çantasına asabilirim veya şemsiyenin üstüne monte edebilirim. Şayet işe yararsa beni fazladan 1,5 kilo taşımaktan kurtaracak. Bunun karşılığında 500 gram (400 gr solar panel + 100 gr taşınabilir şarj aleti) taşımış olacağım.
 
Hocam benim cihaz günde 2 AAA pil yiyor. Tekrar ikmal yapana kadar 15 gün kayıt yapsam 30 pil eder. Bahsettiğim rotada 15 gün boyunca bakkal çakkal hatta köy bile bulunmuyor. @Doğa00 çeşitli noktalara su ve erzak koy dedi. Bak o olabilir.

Rota bunun biraz daha uzatılmışı. Hatta neredeyse 2 katı. Akdağ'dan Fethiye istikametine inmeden (rotayı öyle çizmişim dikkat edersen), Menteşe Dağları istikametine devam edip Gökova veya Muğla'da sonlandırabilirim.

Ekli dosyayı görüntüle 559

Bizim buralarda 2000 metre üstünde pek su bulunmuyor, ancak kuyular mevcut. İnternet'te bu aletin inceleme videolarını izledim. Mübarek alet, bildiğin çamurlu zift gibi suyu zemzem suyuna çeviriyor :lol::lol::lol:

Güneş enerjisini durup doldursun diye bekleme şansım yok. Sırt çantasına asabilirim veya şemsiyenin üstüne monte edebilirim. Şayet işe yararsa beni fazladan 1,5 kilo taşımaktan kurtaracak. Bunun karşılığında 500 gram (400 gr solar panel + 100 gr taşınabilir şarj aleti) taşımış olacağım.
hepsini yada bir kısmını yürürseniz gps kayıtlarını ve videosunu çekmeyi unutmayın bizlerde yürüyebilelim belirli noktalara kendine kargo yapabilirsin illa arabayla da koymaya gerek yok kargo şubesinde şu tarihte gönderilsin diye tembihlersin o tarihte gönderilir yada ptt şubesine göndertirsin taksi ile şubeye gidip dönebilirsin tekrar patikaya o şekilde olabilir yavaş doğayı hissederek yürümek en sağlıklısı zaten ağırlığa kafayı takmıştım bir aralar ne kahve içiyorsun ne mat taşıyorsun ne düzgün geniş ferah yaşanabilir çadır da kalınıyor 8-14 kg arası felan çok iyi 14 üzeri de taşınır kaç kez 20 kg üzeri yürüdüm kilometrelerce su vs de dahil ölünmüyor ama kampın rahat ve ferah geçmesi için konfor eşyaları da olduğundan dinç ve zinde uyanılıyor ertesi güne trekking zaten günlerce süren bir olay . dediğim gibi gps ve videolarını bekliyoruz rotanın bol şans :=) .
 
Maalesef yolumun üstünde değil kargo şubesi, köy bile bulunmuyor. Rotanın ortasında bir kere yerleşim yerine uğrayacağım. Su bulabileceğimden şüphe duyduğum bir yer var. Oraya 4-5 tane 1,5 litrelik su bırakabilirim. Bir taşın altına saklar, üstüne de "almayın" diye not yazarım.
 
Şemsiye ve güneş enerjisi paneli geldi. Su filtre aparatı da gelince malzeme eksiği kalmıyor. Güneş enerjisini balkonda üstünkörü test ettim. Güneşi görür görmez elektrik üretmeye başlıyor, ancak ortam çok aydınlık da olsa, hafif bir gölgeye girdiğinde veya güneşi 20-30 dereceden fazla bir açıdan alınca enerji kesiliyor. Bu yüzden, güneşi arkadan almadıkça çantaya asmak etkili olmayacak. Zaten tam bir günü bu işi iyice kavramak için ayıracağım.

Şemsiye çok etkili. bugün 42 dereceyi gördük. Bildiğin ağaç gölgesi kıvamında yürümeye yaradı.

0.jpg
 
Şemsiye ve güneş enerjisi paneli geldi. Su filtre aparatı da gelince malzeme eksiği kalmıyor. Güneş enerjisini balkonda üstünkörü test ettim. Güneşi görür görmez elektrik üretmeye başlıyor, ancak ortam çok aydınlık da olsa, hafif bir gölgeye girdiğinde veya güneşi 20-30 dereceden fazla bir açıdan alınca enerji kesiliyor. Bu yüzden, güneşi arkadan almadıkça çantaya asmak etkili olmayacak. Zaten tam bir günü bu işi iyice kavramak için ayıracağım.

Şemsiye çok etkili. bugün 42 dereceyi gördük. Bildiğin ağaç gölgesi kıvamında yürümeye yaradı.

Ekli dosyayı görüntüle 596
Dostum şemsiyeyi aparat marifetiyle sırt çantasına sabitleyebildin mi?
En çok o kısmını merak ediyorum bu şemsiye işinin.
 
@Alaattinin Kafa Lambası güneş paneli sualine kısmen yanıt vermek isterim; 2020 haziran 11 ile temmuz 15 arası likya yolunu yürüdük. yolda tanışıp yola birlikte devam ettiğim kişi sırtçantasına güneş panelini asıyordu. öncü olarak powerbank'ini şarj ediyor, ardıl olarakta iphone 6s telefonunu şarj ediyordu.
ortalama 30-40 dakikada bir sigara molası veriyorduk ve molalarda güneş panelini çantadan sökmüyordu. yani hep çantasında duruyordu, ancak saat 11:00 -14:00 arası verdiğimiz uzun öğlen molalarında güneşe karşı pozisyonlandırıyordu. kaş'a vardığımızda 30k powerbank aldı sonrasını hatırlamıyorum.
önemli dipçe; telefonunun pil sağlığı kötü olduğu için günde ortalama 3 defa şarj ediyordu.
 
Geri
Üst