mustafa
Süper Üye
İki üç günlük kamplarda kalori saymak anlamsızdır. Faaliyetin keyfini çıkarmak, cok fazla takılmadan ne bulursan yemek gerek. Benim yaklaşımım bu şekilde. Ancak ben dediğim gibi bu faaliyetimde yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat ederek dışardan gıda almadan en son mesafeye kadar gitmeye çalıştım. Yani biraz butik bi projeydi. Yoksa yanıma nişasta alip sulandırarak günde 5000kcal de alabilirdim ancak bu sefer protein ve yağdan fakir bir beslenme olacaktı. Protein konusu zaten apayrı. Memlekette spordan sonra siyah kutudan toz alıp suyla karıştırarak içen kendini beslenme uzmanı zannediyor maalesef.
Merhaba,
Bu konuda biraz ahkam keseyim. Herhangi bir eğitimim yok, sadece gözlemlerimi ve bana mantıklı gelen izlediğim programlardan, okuduğum kitaplardan öğrendiklerimi yazacağım.
İnsanın en büyük korkularından bir tanesi aç kalmak. Genlerimize işlemiş, vücut yarın bir gün ne olacağı belli değil diyerek aldığımız enerjiyi yağa çevirip depoluyor. Bu belki 5-10 bin yıl önce avantajdı belki, ancak artık dezavantaj. Diğer canlılar gibi değiliz, beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor.
Ben 3 yıl öncesine kadar her gün 3 öğün yemeğini yiyen, kahvaltı etmezse saldıracak adam arayan biriydim. Spor yapıyordum (gym) ve bir ara 88 kiloyu gördüm tartıda. Salondan her çıkışımda saat kaç olursa olsun 3-4 yumurta haşlar yerdim en azından. Boyum 1.75 bu arada. 3 yıl önce Aladağlar faaliyetinde arkamdan gelenlerin kendi aralarında konuşmalarını duydum, "adama bak bu kiloyla güzel tırmanıyor, helal olsun" dediler duymayacağımı sanarak, orada kafamda bir ampul yandı, kiloluymuşum meğer dedim ve araştırıp benim için en ideal olduğunu düşündüğüm aralıklı oruça başladım. Şimdi arada sırada hem nefsimi terbiye etmek, hem de daha sağlıklı olduğuna inandığım için 1-2 haftada bir aralıklı orucun yanında 24 saat hiçbir şey yemiyorum. Şu an 70 kiloyum, çok daha fitim ve en önemlisi aç kalma korkum geçti.
Dağda yemek konusuna gelince, çok ağır bir faaliyet olmadığı sürece 2-3 gün aç kalmanın veya yetersiz beslenmenin kondüsyonuma bir etkisi olmadığını gördüm. Önemli olan susuz kalmamak arkadaşlar, aç kalmaktan çok susuz kalmaktan korkun. Vücut bir şekilde gerekli enerjiyi bir yerlerden buluyor. Protein konusunu da çok takmayın, 3 günde kaslar erimiyor, dönünce abanırsınız ete yumurtaya.
Yalnız bu söylediklerim vücudunuzu açlığa alıştırırsanız geçerli. Zayıflayacağım diye özellikle gidip dağda aç kalmaya çalışmayın, ne bulursanız yiyin, ancak kendinize de ihtiyacınızın fazlasını yük edip yormayın vücudunuzu. Boş verin yemeği, kalori hesabını vs, doğanın tadını çıkarın, heyecanınızı yaşayın dönün.