Template errors

  • Template public:PAGE_CONTAINER: [E_DEPRECATED] Creation of dynamic property XenGenTr\XGTForumistatistik\XF\Template\Templater::$XT_footer is deprecated (src/addons/XenGenTr/XGTForumistatistik/TL.php:50)

Kampta Üşümek

Merhaba. Üniversite yillarimdan beri kamp yapan biriyim. Simdiye kadar hep yaz veya bahar kampı yaptım. Bazen arkadaşlarımla, iş hayatına başladıktan beri ise etrafımda boyle uğraşları olan insanlar olmadığı icin çoğu zaman tek başıma kamp yapıyorum. Bu sezon ilk defa kış kampı yapma karari aldım. Bunun icin de kaz tüyü bir uyku tulumu arayışım başladı. Tnf blue kazoo almak istesem de trekkinn de stok olmadığı için marmot never summer’a yöneldim. Mat olaraksa naturehike superlight aldım. Ayrıca merino yünü iclik takımı, alt-üst polar da alarak yola koyuldum. Kendimi bildim bileli hemcinslerime gore kışın hep daha fazla üşürüm. Hipotiroidim ya da kansızlığım yok. Yapı meselesi diyelim. Zaten beni tedirgin eden de hep bu oldu. Uludağ sarılana gec bir vakitte aksam 20:00 gibi ulaştım. Ağaçların arasında kendime düz bir yer sectim. Çadırımı karın üstüne kurdum. Matımın altına ince bir mat daha almayı unutmuşum. Gece 4:30 da üşüyerek uyandım. Bu esnada hava sıcaklığı -10/-14 bandinda geziyordu. Ve cok yogun sis de vardı. Uzerimde yün iclik ustunde gayet kalın bir polar altımda ise yine yün içlik ve polar pantolon ayaklarimda yine yün kalın bir corapla üşüyerek sabahı sabah ettim. Tir tir titremedim ama üşümekten de uyuyamadım. Soğuğu cogunlukla vücudum mata değen yerlerinde hissettim. Disarda ara ara poyraz esiyordu ve çadırdan içeri rüzgar üşüme hissimi daha da artırıyordu. Tulumun comfort derecesinde usumekten uyuyamamak açıkçası hevesimi kaçırdı. Bu konuda tecrubeli arkadaşlar yanlışlarımı eksiklerimi yapmam gerekenleri soylerse memnun olurum. Çadırı kurarken nelere dikkat etmeli? Bu gibi karlı kış kamplarında üşümemek icin neler yapmali ya da yapmamalı?
 
Merhabalar, naçizane fikirlerimi paylaşacağım bu can sıkıcı tecrübenizle ilgili.
Fikrimce ilk hatanız tuluma giriş kıyafetleriniz. Tulumlar sizin vücut sıcaklığınızı muhafaza ederek kişiyi soğuktan koruyan malzemeler olduklarından, uyku tulumuna kalın kıyafetlerle girmek tulumun içinde hapsettiği durağan havanın çok daha geç ısınmasına ve dolayısıyla üşümenize neden olur. Dolayısıyla ve kanaatimce doğru olan tuluma girmeden mümkün mertebe ince giyinmektir. Sizin örneğinizde bence sadece alt/üst içlikle tuluma girseydiniz daha doğru olurdu.
Şimdi mat konusuna gelelim; Naturehike'in çoğu modeli ultralight diye geçtiği için kullandığınız matın köpük mü yoksa şişme mat mı olduğunu bilemiyorum. Şişme mat olduğunu varsayarak değerlendirmem gerekirse (ben de naturehike'in şu şişme matını kullanıyorum: https://tr.aliexpress.com/item/3298...expid=ac5b6d02-48a3-4c7a-abf2-e61bf74308bc-11) ağırlık ve şekil şemal olarak hatta sağlamlığı da ekleyebilirim, Naturehike'in matları başarılıdır. Ancak örneğin benim kullandığım model Thermarest Neoair all season'un neredeyse birebir kopyası olmakla birlikte, bu kopyalamanın r değerini de (ısı kaybına direnç değeri) kapsayıp kapsamadığı soru işaretidir. Ben ne yapıyorum; yaz kış thermarest ridgerest model (bence köpük matların en iyilerindendir) rulo matımı yanımda götürüp şişme matın altına seriyorum. Nefis bir yalıtım ve konfor elde ediyorum. Eğer siz sadece şişme ya da köpük r değeri teyide muhtaç bir matla gittiyseniz bu faaliyete bu da pek tabi üşümenize neden olabilir.
Gelelim rüzgar meselesine; bu kampa hangi çadırla gittiğinizi belirtmemişsiniz, dolayısıyla kar eteği olmayan bir modelle gittiğinizi farz ederek konuşacağım. Kar miktarını bilemiyorum tabi ama az olduğunu hiç sanmıyorum, çadır yerini iyice ezip çadırınızı kurduktan sonra etrafına 25-30 cm yüksekliğinde bir kar duvarı yaparsanız, gece dışarıda esen rüzgardan sizi büyük ölçüde korur. Dolayısıyla daha az üşürsünüz. Bunu yapmadıysanız bir daha ki sefere denemenizi öneririm. Yok eğer kullandığınız çadır kar eteğine sahipse, kar eteklerinin üzerini karla örtmeniz de aynı etkiyi yapacaktır.
Bunlar dışında geç saatte kamp alanına varıp, tulumunuzu sıkıştırma torbasından çıkarıp direk içine girdiyseniz, yani başka bir ifade ile tulumun dolgusunun kabarmasına fırsat vermediyseniz bu da üşümenizde rol oynamış olabilir.
Bütün saydıklarıma ek olarak, tuluma sıcak girmek (kısa bir fiziksel aktivite ve eforun ardından), karnınızın aç ya da tok olması (aç iken daha fazla üşürsünüz), idrara sıkışık olmanız (vücut idrarı sıcak tutabilmek için ciddi enerji harcar ve idrara sıkışıkken daha fazla üşürsünüz) ve tabi ki metabolik özellikleriniz de üşüyüp üşümemenizde etkin rol oynar.
Yoksa kullandığınız tulum son derece ciddi ve güvenilir bir üreticinin gayet güzel bir modeli. Hatta sıcaklık değerleri ilk almak istediğiniz Tnf blue kazoo'dan daha iyi.
Benim söyleyeceklerim bu kadar; ekleme ve/veya düzeltme yapmak isteyenler konunun devamını getirebilirler.
 
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Matım sizin linkini paylaştığınız mat. Bu arada yanlış yazmışım kusura bakmayın tnf blue kazoo değil green kazoo olacaktı. Matımın altına sizinki gibi bir rulo mat daha koymadim sanırım üşümemdeki en büyük etken bu oldu. Radyasyon yoluyla alttaki sertleşmiş ve buzlanmış karla ciddi bir ısı alışverişi yaptim. Çadır olarak da naturehike cloud up tek kişilik almıştım ve bu ilk denememdi. Başka çadırlarım da var bunu hafifliği icin almistim ama tabanı çok ama çok ince. Sizin bahsettiğiniz gibi etrafına küçük bir kar duvari da örmedim. Toktum motiveydim üşümüyordum, ve yine belirttiğiniz gibi tulumu çıkarıp en az 15 dk şişmesini bekledim. Kalın giyinme konusunda siz haklı olabilirsiniz. Birçok etken bir araya gelince üşüdüm:) ama kendi tahminin kar ile arama ekstra bi yalıtım malzemesi koymamak en büyük etken oldu.
 
Böyle durumlarda baktınız çok üşüyorsunuz, 0.5 lik bir su şişesine sıcak su doldurup tulumun içine atın, fırın gibi olacaktır. Ama dikkat edin, en ufak bir sızıntıda tulumunuz ıslanır ve ızdıraba döner faaliyetiniz. Su şişesi yerine üşenmezseniz sıcak su torbası da taşıyabilirsiniz yanınızda. Ama dediğim gibi, risk sizin, su sızarsa torbadan veya şişeden sonu kötü olur.
Bir de uyumadan önce sıcak bir bardak su veya çay için, o da faydalı olacaktır.
 
Uyku tulumuna genellikle ince kıyafetlerimle yatarım, tulumun içinde altıma da kıyafetlerimi koyarım. Sabah kalktığınızda kıyafetleriniz hem kuru hem de sıcak oluyor.
 
Merhaba Ali Bey,
Bende bugüne kadar yapmış olduğum kamplardan edinmiş olduğum tecrübe ve deneyimlerimi bu konu hakkında paylaşmak isterim,
bahsetmiş konu genelde yanlış ekipman seçimi ile alakalı oluyor.
yani aslında ekipmanlarını kalitesi kadar bir biri ile uyumu da çok önemlidir.
dünyanın en kaliteli de uyku tulumunu da kullansak yerdeki soğuğu kesmediğimiz sürece bir işe yaramıyor
ben genelde kış kamplarında 12mm bir yüzeyi alüminyum folyo kaplı kendim yaptırdığım kauçuk mat kullanıyorum
çadırın pek bir önemi yok -15 derecede aprenaz flash black yazlık çadır kullandım hatta bütün kamplarım da bu çadırı kullandım matım ise Kullanılması önerilen ideal sıcaklık 0°C. Limit sıcaklık: -5°C https://www.decathlon.com.tr/trek50...MI7Zqz1Ybh6AIVVed3Ch3cUAcDEAQYAiABEgJiPfD_BwE
birde arkadaşların belirtmiş olduğu gibi uyku tulumu içerisinde fazla kalın elbiseler giymemek gerekiyor
kazasız kamplar dilerim
 
Geri
Üst