Bu başlıkta detaylarını verdiğim faaliyet için Decathlon'dan SC TREK 500 10W FORCLAZ modeli taşınabilir güneş paneli satın aldım.
Panel bugün geldi. Gelir gelmez taşınabilir şarj cihazını takıp balkonda denedim. Bugün Antalya'da hava 42 derece. Ortalık kavruluyor. Bulut yok.
İlk izlenimlerim şunlar:
Bu arada en başta 400 gramlık, toplam 3 adet güneş paneline sahip SC TREK 900 15W FORCLAZ modelini değerlendiriyordum. Son anda 400 gramın ağır olduğuna karar verdim. İyi ki de bunu tercih etmişim. Nedenlerinden incelemede bahsederim.
Panel bugün geldi. Gelir gelmez taşınabilir şarj cihazını takıp balkonda denedim. Bugün Antalya'da hava 42 derece. Ortalık kavruluyor. Bulut yok.
İlk izlenimlerim şunlar:
- Paneli güneşe karşı açar açmaz saniyesinde elektrik üretmeye başladı.
- Taşınabilir batarya dolarken yavaş yavaş güneşin aksi istikametine dönmeye başladım. 20-30 derece dönüşten sonra güneş panele vurduğu halde şarj olmayı kesti. O şekilde sabit durunca tekrar elektrik üretmeyi sürdürdü. Dönüşlerden çok çabuk etkileniyor.
- Benim satın aldığım ünitede 2 panel var. Tek panel güneşi görecek, diğer panel gölgede kalacak şekilde konumlandırdım, şarjı kesti, fakat 10-15 saniye sonra şarja devam etti.
- 1-2 saniyeliğine dahi gölgeye girip çıkınca veya sağa sola çevirince şarjı kesiyor. Güneşe girince şarjın tekrar aktif olması 10 saniyeyi buluyor.
- En etkin elektrik üretme şekli paneli sabit bir yerde güneşe karşı konumlandırınca olacak gibi görünüyor. Bisiklette, sırt çantasında, hareket halindeyken sürekli şarj kesilip devam edecek.
- Güneş 12 istikametindeyse, sırt çantasında veya bisiklet heybesinin yanına asmak, işkembeden sallama bir tahminle, cihazın elektrik üretme kapasitesini %80 düşürecek gibi görünüyor. Bunun için bir çözüm geliştirmek şart.
Bu arada en başta 400 gramlık, toplam 3 adet güneş paneline sahip SC TREK 900 15W FORCLAZ modelini değerlendiriyordum. Son anda 400 gramın ağır olduğuna karar verdim. İyi ki de bunu tercih etmişim. Nedenlerinden incelemede bahsederim.