Uyku Tulumu Yapmak

Everhard

Yönetici
Yönetici
Arkadaşlar merhaba;
Bir süredir kafamı kurcalayan bir soruyu paylaşmak istedim. Belki çoğunuz bu ne aptalca bir soru ya da fikir diyebilir. Belki gerçekten de öyledir. Kendim de henüz mantıklı mı aptalca mı olduğuna karar verebilmiş değilim.
Şunu da belirteyim; bu düşünce kullandığımız (yada en azından kullanmayı hayal ettiğimiz) malzemelerin fiyatlarının alıp başını gitmesinden dolayı kafamda belirdi.
Şimdi sorum şu:
Piyasada malum bilindik bilinmedik güvenilir veya şüpheli bir çok markanın kaz tüyü yorganları satılıyor. İşin ilginç yanı (baya bi fiyat incelemesi yaptım) bu ürünlerin fiyatları kaz tüyü tulumlara göre çok ama çok ucuz. Örneğin 300 küsür liraya içinde 1100 gr %80 gıdık %20 sırt karışımlı ve %100 sertifikalı kaz tüyü olan tanınan bir markaya ait çift kişilik yorgan var. Bu miktarda dolguyla baya düşük sıcaklık değerlerine sahip bir uyku tulumu yada 3 mevsim (sıfırın altındaki sıcaklıklarda da kullanılabilecek) iki adet uyku tulumu çıkar. Bunu bugüne kadar incelediğim tüy uyku tulumlarının dolgu miktarlarından biliyorum. Şimdi benim küçük beynime takılan konu 300 liraya bu yorganı alıp, ayrıca bulduğumuz en ucuz ripstop naylon kumaşlı sentetik bir uyku tulumunu da satın alıp, bu aldığımız tulumun içindeki sentetik dolguyu boşaltıp, yerine yorgandan çıkaracağımız kaz tüyünü doldurarak piyasadaki ortalama fiyatların dörtte birine kaz tüyü bir uyku tulumu yapıp yapamayacağımız.
Sizlerle paylaşıyorum zira merak ediyorum. Tekstil konusunda teknik bilgim son derece kısıtlı olduğundan belki şöyle şeyler söyleyebilirsiniz; ulen bi akıllı sen misin? hiç öyle şey olur mu. Uyku tulumlarında kullanılan kaz tüyü falan filan özellikleri nedeniyle yorganlardakinden farklıdır. Ya da ne bileyim; o kaz tüyünü sen elyafı boşalttığın tuluma dolduramazsın vs... gibi. Belki de tekstil konusunda teknik bilgisi olan biri (tabi doğa sporları ile de ilgileniyor olması lazım) çıkıp kaz tüyü aynı kaz tüyü neden olmasın diyebilir.
Yorumlarınızı, fikirlerinizi, düşüncelerinizi merakla bekliyorum. Bu ne aptalca başlık açmışsın diyenlere de kesinlikle kızmayacağım :)
 
Haa unutmadan şunu da ekleyeyim:
Kaz tüyü yorganlarda anladığım kadarıyla kaliteyi gıdık/sırt tüyü oranı belirliyor. Yani bizim outdoor malzemelerinin kaz tüyü olanlarından bildiğimiz 'fill' kavramı yorganlarda sanırım yok. Yine teknik bilgisi olanlara düşüyor iş.
 
hacım selam, müthiş bi proje :) ben bunu yapmayı ticari olarak hayal ettim, ancak günlük sorunlar, vs şimdilik vazgeçirdi.

malzemeler şunlar:

-dış kabuk kumaş (naylon)
-iç astar (yumuşak naylon)
-kaliteli fermuar
-dolgu malzemesi (kaz-kuş tüyü veya elyaf)
-dolgu malzemesini bir arada tutacak ince nonwoven kumaş

eğer elyaf kullanacaksan iş kolay. altına ve üstüne ince birer katman nonvowen kumaş (ıslak mendillerde, kullan at yastıklarda illa görmüşsündür) serip üstten kapitone dikişler atarak elyafı sabitliyorsun.

ancak kaz-kuş tüyü kullandığında iş çetrefilli bi hal alıyor. nonvowen kumaşları kesecikli tasarlaman (diktirmen) gerekli. kaz tüylerini bu keseciklere doldurup kullanabilirsin. aksi taktirde tüyler homojen dağılmayacak, bir yerde birikecektir.


yukarıdaki videoda nonwoven kumaşta yapacağın keseleri görebilirsin (videoda naylon kumaşa uygulamış). tabi nonwoven kumaş kullanmadan, doğrudan naylon kumaşa da bunu yapabilirsin, ancak bu sefer daha fazla tüy kaçıracaktır.

bence dikişle, malzeme tedariki ile uğraşmayıp eski veya çok ucuz bir tulumu kaz tüyüne çevirmek veya hibrid olarak (hem elyaf hem kaz tüyü) kullanmak daha mantıklı ve kolay.

tamam diyelim ki dikiş aşamasını bir şekilde hallettik. gelelim senin sorduğun soruya.

bizim yorgancı firmalar down quilt deyip işin içinden çıkıyor. down ama ne down'u?

goose down var, duck down var, chicken down var..tabi bir de goose feather, duck feather var. (down göğüs bölgesindeki çok ince tüy, feather ise kanatlardaki kalın tüy)

3000 liralık tulumda 1nci kalite macaristan menşeli goose down ve goose feather kullanılmış.

800 liralık yorganda ise eser miktarda 3ncü sınıf goose down ve kalanı goose feather.

300 liralık ekonomik yorganda ise birden fazla kuş cinsinin atık tüylerinden harmanlanmış bir karışım var. hiç sertifikalı olduğuna felan bakma. türkiye'de böyle bir sertifika yok bir kere. içine ne koymuş hangi kalitede hangi bileşenlerden oluşuyor tamamen üreticinin insafında olan bir şey.

yani özet olarak 300 liralık sözüm ona kaz tüyü yorganın dolgu malzemesi ile tulum yaparsan aynı ağırlıkta pahalı bir kaz tüyü uyku tulumunun performansını alamazsın diye düşünüyorum.

eğer maksadın kışlık elyaf bir tulumu daha soğuk havalarda kullanmaksa, bence içine yorgandan tüy takviyesi yapıp hibrid olarak kullanmayı deneyebilirsin.
 
Öncelikle bu detaylı cevap için çok teşekkür ederim.
Bunu tek düşünenin ben olamayışım sevindirici :) Ayrıca yerli bir outdoor markası yaratıp bunu ticari olarak ta düşünmek benim de projem epey zamandır. Ama tabi teknik bilgi, ticari deneyim, ilk kurulum ve sermaye gibi konular hep soru işareti.
Diğer konuda evet haklısınız. Üretici ne kadar tanınmış da olsa yorgan içeriğini tam olarak bilemiyoruz. Mesela şu ürün :
https://www.hepsiburada.com/tac-eli...u-yorgan-p-EAKSTAC18033389?magaza=Hepsiburada
İçinde 1000 gr civarı kaz tüyü var, üretici de oldukça tanınmış, ama ötesi sanırım soru işareti.
Hibrit tulum ise açıkcası aklıma gelmemiş bir seçenek. Fakat düşününce neden olmasın diyorum. Aslında bahsettiğiniz nonwoven kumaş, kesecikli dikiş vs. iş çetrefilleniyor. Ama hala elimdeki eski (fakat dış ve içi kumaşları kaliteli ve sağlam) kışlık elyaf tulumumu kaz tüyü yada hibrite dönüştürme fikrinin cazibesinden kendimi alabilmiş değilim. Belki de denemiş birisi tecrübelerini paylaşır bu başlıkta. Belki de ben deneyip yazarım bir süre sonra.
Ama yine de başlığın ilgi çekici (kendim açtım diye söylemiyorum) olduğu ve gelen cevaplarla fikir verici olacağı kanaatindeyim.
 
Gerçekten çok mutlu olurum hocam.
Ameliyatta da sizi asiste ederim :) Kaz tüyü yorganı edinip yeniden haberleşmek iyi olur.
Bu arada zaten dolar euro böyle giderse değil tüy uyku tulumunu kendim yapmak, çanta, tozluk, mat diye başlayıp nihayetinde kask, baton, buz kazması hatta kafa lambasını bile kendimiz yapmamız gerekecek...
 
aynen valla bu saatten sonra çöp alınmaz. botlara baktım, iyileri 1500'den başlıyor. çoğu malzeme aslında çok basit tekstil ürünleri. tozluk dediğin de yarım metre 600 denye kumaş, cırt bant, fermuar bir de elastik bant var. 20 liralık malzeme oluyor 120 lira.. o da en dandiği.
 
Merhaba, konuyu 2 yıl sonra hortlatmış oluyorum ama sonucu merak ettim. Yapmayı denediniz mi ve sonuç ne oldu? Ben de yapmayı düşünüyorum ama şimdilik tek kaynak olarak burayı buldum. Eğer yaptıysanız bana da yardımcı olabilir misiniz yapım aşamasını anlatarak? Teşekkürler.
 
Sizin burada yazdığınız kumaşları almak için kumaşçıya gittim, onlar yoktu, başka kumaş önerdi (tüyü geçirmemesi için ve su geçirmeyen özelliklerde 2 kumaş) ama emin olamadığım için almadan çıktım. Sonra bir terziye girip kumaş fikri almak istedim ancak kaz tüyü yapımının epey zor olduğunu söyledi(kendi işi de bu değil elbette, bu yüzden pek bilgisinin olmadığını de belirtti). Ancak tüyler epey uçuştuğu için zorlanacağımı söyledi. Yine de vazgeçmiş değilim ancak bilgisi olan birinden yardım almak istedim, bu sebeple de size geldim :)
 
maske yapımında kullanıldığı için spunbond ve meltblown (ikisi de nonwoven) piyasada pek yok. kisbu.com.tr şubelere gitmekte fayda var. bunlarla astar yapman gerekir. sonra dış yüzey için 20denye naylon, iç yüzey için 10-20 denye arası yumuşak naylon tafta kumaş bulmalısın. nonwoven kumaşa kesecikler halinde kaz tüyünü doldurduktan sonra bir yorgancıya gidip naylon kumaşları bununla birleştirmesini, kapitone dikmesini istiyebilirsin. en son terziye gidip fermuar diktirip kalan işçiliği yaptırabilirsin.

elinde emsal olarak kullanabileceğin bir kaz tüyü tulum olmalı ki ortaya güzel bir şey çıksın. çünkü çeşitli detaylar var. fermuar kenarına pat yapımı, boyun ve ense bölümüne pat yapımı.. kafa için büzgü vs..
 
maske yapımında kullanıldığı için spunbond ve meltblown (ikisi de nonwoven) piyasada pek yok. kisbu.com.tr şubelere gitmekte fayda var. bunlarla astar yapman gerekir. sonra dış yüzey için 20denye naylon, iç yüzey için 10-20 denye arası yumuşak naylon tafta kumaş bulmalısın. nonwoven kumaşa kesecikler halinde kaz tüyünü doldurduktan sonra bir yorgancıya gidip naylon kumaşları bununla birleştirmesini, kapitone dikmesini istiyebilirsin. en son terziye gidip fermuar diktirip kalan işçiliği yaptırabilirsin.

elinde emsal olarak kullanabileceğin bir kaz tüyü tulum olmalı ki ortaya güzel bir şey çıksın. çünkü çeşitli detaylar var. fermuar kenarına pat yapımı, boyun ve ense bölümüne pat yapımı.. kafa için büzgü vs..

Tamamdır teşekkür ederim hocam. Ancak malesef elimde örnek bir kaz tüyü tulum yok. Elyaf tulum var. Ona göre tasarlasak sıkıntı mı olur? Tüyler bir yerlerden fırlar mı?:)
 
Geri
Üst