Template errors

  • Template public:PAGE_CONTAINER: [E_DEPRECATED] Creation of dynamic property XenGenTr\XGTForumistatistik\XF\Template\Templater::$XT_footer is deprecated (src/addons/XenGenTr/XGTForumistatistik/TL.php:50)

Ultra hafiflik -Backpacking

Doğa00

Süper Üye
Merhaba iyi forumlar. öncelikle neden ve nasıl ultralight malzemelere yönelebiliriz ve ultralight malzemeler nelerdir nasıl hafifletebiliriz taban ağırlığımızı , yurt dışında uzun mesafe patikalarını yürüyen profesyonel yürüyüşçüler ne yapıyor nasıl günde 50 mil nasıl 30000-20000 mil yürüyüyorlar onlardan bahsetmek istiyorum. / bu liste 3 mevsim ilkbahar yaz sonbahar için geçerlidir kış için değildir. kış kampı çok uzun bir konu

Neden uzun mesafe Thru hiking'de (uzun mesafe kamplı doğa yürüyüşü) Taban ağırlığımız çok çok önemli ?

1)Öncelikle bu yürüyüşler gerçekten çok uzun mesafeler ve bu mesafe kat edilirken sırtınızda tüm malzemelerinizi kaplumba misali taşıdığınız bir aktivite. bel ayak burkulması kas spazmları yorgunluk çok daha fazla kalori harcanması acil bir durumda yeterince hızlı gidilememesi ve kat ettiğiniz mesafeyi gerçekten ciddi ölçüde etkiliyor .
genelde likya yürüyüşçüleri 14-24km arasında bir mesafe kat eder (10-16 kg arası bir ağırlıkla hatta 20 kg ye varan ağırlıklarla) bu ağırlıklar ilk 3-4 gün hissedilmesede ileriki günlerde ciddi şekilde hissedilir. ayrıca sadece likya yolu olarakda düşünmeyin uzakdoğuya-avrupaya-başka ülkelere gittiniz tüm masraflardan kısmak ve seyehatinizi uzatmak için de bu düzene geçebilirsiniz kışın 2-3 ay tropik ülkelerde takılınabilir :)

2)Taşıdığımız ağırlık kesinlikle sadece Hayati malzemeler (en gerekli malzemeler) olmalı ve diğer tüm herşeyi evde bırakmalıyız. hem sağlığımız için hemde yaptığımız yürüyüşten keyif almak ve doğanın tadını çıkartmak için.

3)Bu dediğim şeyler sadece thru hiking(uzun mesafe yürüyüş) için değil backpacking (sırtçantalı gezi) içinde geçerli çok rahatlıkla dünyayı,ülkeleri de gezebilirsiniz bu sırtçantası düzeni ile ve bunu yaparken yanınızda sadece en gerekli şeyler olmalı yoksa yolun yarısında çantanızdan atarsınız . (az yapmadım :) )

4)Hafif malzemeler evet pahalı ancak uzun mesafe thru hikinglerde pct-at-likyayolu-tour du montblanc-kungsleden-kaçkarlar tarzı çok uzun mesafe trekking rotalarında kalınacak oteller çok çok pahalı 1 geceliğine 50 euro vericeğinize düzgün bir uyku sisteminiz olursa istediğiniz yerde uyuyabilirsiniz. genelde ekipmanlar parasını hayli hayli amorti ediyor. ben genelde 15 günlük bir rotayı yürüyorsam en fazla 3-4kez hostel-pansiyon tarzı yerlerde kalıyorum zaten doğadasın kirlenmiyorsun . otel felanda bulması bazen zor oluyor . nehirde göldede yıkanabilirsin, ıslak mendil parfüm kullanılabilir vs en olmadı biraz koku yapar dünyanın sonu değil ya :)

5)Eğer su dahi taşımıyor olsanız sadece tshirt koşu şortu ayakkabı ve baton dahi olsa elinizde yokuş çıkarken yürürken dahi yoruluyorsunuz ne anlamı var 12-16 kg taşımanın hafif olan malzemelere yönelmek yerine :)

6)Ayrıca ülkemiz outdoor açısından gerçekten muazzam potansiyele sahip kaçkarlar, karadeniz olsun akdeniz sahilleri olsun aladağlar olsun milli parklarımız , koylarımız anadolu coğrafyası gerçekten çok zengin doğasıyla v.s bu güzellikleri eziyet yerine keyifle gezmeli herkes :]

Ultrahafif malzemeler ve hafif ekipmanlar nelerdir ?

Öncelikle bir thruhiker(uzun mesafe yürüyüşçüsü) in malzemelerini inceleyelim: Genel trekking ekipmanları 4-5 katagoriden oluşur ve bunların toplamı Taban ağırlığımızı oluşturur. Taban ağırlığı azaltmanın en iyi yolu 4 büyük malzemede hafiflemektir. çanta çadır mat tulum yani .

uyku sistemi

Çanta **500 gr lık bir 40 lt lik basit bir sırtçantasını terziden diktirebilir yada ultrahafif malzeme üreticilerinin çantalarına bakabilirsiniz. 400-500 gr çanta taşımak mümkün.
Çadır **çadır yerine tarp zemin altlığı yerine polycro denilen 70 gr lık malzeme kullanılabilir./hatta poncho tarp denilen yağmurluk pançoyu (150x225m ölçülerinde) çadır yerine tarp olarak kullanılabilirsiniz.
mat **torso size denilen sadece kafa- kalça kısmına kadar kapatacak şekilde bir şişme mat kullanabilirsiniz veya kapalı hücre malı body mapping ile temas etmeyen yerleri keserek ve sadece kafa-kalça kısmını kadar bırakarak 120-130 gr bir mat taşıyabilirsiniz.
tulum ** quilt ( battaniye bu bir uyku tulumu çeşidi usa da çok popüler arka kısmında açık başlığı yok ancak 1.2 kg 1 kg lık tulum 550 600 gr oluyor . yalıtım gücünü genelde tulumların verimsizliğini gidererek ve çok fazla dolum yapıldığından kazanıyor.(verimsizlikten kastım tulumlara ısı tutma gücünü veren şey şişkinlikleridir üstüne yattığınızda uyku tulumunun yattığınız yer dümdüz olur şişkinlik gider siz ordan ısı kazanmazsınız kazansanızda çok az olur quiltler arkası açıktır ve düzgün r değeri olan bir mat ile kullanıldıklarında istenilen performansı gösterirler.)
-
mutfak
-şehire inince canınız ne isterseniz yersiniz zaten istediğinizi.
coldsoaking **en basit tanımı bir plastik kavanoz içine kuskus + istediğiniz şeyleri döküp su koyup 30 dk bekliyorsunuz öyle yiyorsunuz pişiyor suda internetten bakabilirsiniz. (ocaksız mutfak sistemi çeşidi )
-
ocak -
kartuş -
titanyum tencere 550ml-
kaşık
mini victorinox classic

-
kıyafet

1 uzun polyester tshirt 1 kısa polyester nefes alabilir tshirt
1 outdoor tercihen paçaları ayrılabilir pantolon 1 koşu şortu
alt üst içlik
alt üst yağmurluk
üst kaz tüyü ceket-çok çok soğuksa kaztüyü pantolon
100g kalın olmayan ince polar
2x çorap (yün polyester karşımı)
2x liner iç çorap ( sürtünmeyi en aza indirerek su toplamasını çok aza indiren bir çeşit çorap )
2x iç çamaşırı (polyester)
bere
eldiven
şapka
buff
kalın uyku çorabı
güneş gözlüğü
ince polyester tozluk /u.s de genelde dirtygaiters tercih edilir bende salomonun low gaiterleri var
ayakkabı goretex v.s özelliği olmayan trail runner / en çok tercih edilen bu anlamda guru olan ayakkabı la sportiva ultra raptordur. (bende salomonxultra3 var eskiyince lasportivaya geçeceğim :) çünkü ayağınızdaki 1 kilo sırt çantanızdaki 5 kiloya eşit ve o kadar mesafe yapamazsınız botlarla, zaten çanta ağır olmadığında bota gerek yok vibram tabanlı trailrunner gayet harika oluyor goretex v.s membran olmamasına dikkat edin zaten botlar o kadar mesafe yürüyünce istiyorsanız en iyi goretex olsun ayağınızdaki ısıyla ıslanıcak ve su toplaması olucak. trail runner hem daha iyi nefes alma özelliğine sahip hemde yormayacak kadar hafif . ve dere geçişlerini dahi yapsanız ayakkabı ayağınızdayken 25-30 dk ya kuruyor.
-
diğer
-
Baton / ayrıca bu batonları çadır polleri yerine kullanabilirsiniz 200-250 gr bir ağırlık kazanabilirsiniz.
Kafa lambası / kafa lambası yerine küçük bir fener taşıyabilirsiniz. şapkanızın üstüne yerleştirip kafalambası olarak kullanabilirsiniz veya kafalambasının lastiklerini söküp 50 40 gr hafifleyebilirsiniz.
Powerbank
Su arıtıcı / çok fazla su taşımamak için temiz gördüğünüz akarsulardan su filtreleyip kullanabilrisiniz en ünlü marka sawyer in squeeze modeli.
Head net
sinek kovucu losyon
güneş kremi /aslında uv korumalı pantolon gömlek ve şapka takıyorsanız zaten hızlı bi şekilde mesafe kat edeceğinizden gerek yok ve kusacaktır derinizden. ama bulunmasında fayda var
Çöp torbası ( tüm çantanızın içine geçirip tüm çantayı waterproof yapabilirsiniz - sırt çantası yağmurluğu taşımanıza gerek yok )
ilk yardım kiti
diş fırçası/tam boy diş fırçasının ortasından keserek ihtiyacınız olan kadarını sırt çantanızda taşıyabilirsiniz - ağırlık
vs.

tabi bu yukarıda saydığım malzemeler hepsi patikadan patikaya ülkeden ülkeye mevsime göre değişir ama kabaca bu şekilde. 2 çift taşımak genelde bir çeşme başında veya başka bir yerde yıkayıp 20-30 dk kurutup tüm gardrobu taşımaktan çok daha cazip özellikle ağırlıktan kısıp mesafe ve doğaya odaklanmak için hatta turist olarak ülke ülke gezmek için .

ayrıca şu uzun zamandır takip ettiğim youtube ve blogları önerebilirim :

MyownFrontier-youtube backpacking ve offtrail thru hiking yapan guru lardan biri . bayağı beğendiğim bir youtube kanalı. 10-15günlük yiyeceğini yükleyip insan görmeden yaptığı offtrail yürüyüşleri gerçekten olağanüstü şiddetle tavsiye ederim.
Darwin on trail-youtube trail ekipman ve diğerleri üzerine güzel videoları var
Andrew skurka-blog 30000 mile yürüyüş tecrübesi olan sierra designs ile çalışan sanırım bir backpacker çok ünlüdür
gossmergear-blog ultralight in tabiri caizse godfatherlarından kurucusu . youtube kanalıda var hatta ekipman videoları çok ilginç :))
eriknormark-youtube çok güzel trekking videoları vardır harika çekimleri var ayrıca.

***güvenlikten taviz verilmez ancak hafif olmak kesinlikle çok daha güvenli bir aktivite demek zaten ve daha fazla ağırlığa tolerans demek yanınızda ayı spreyi 7-8 torpil(ayı popülasyonu aşırı fazla olan bir yere gidiyorsanız v.s zaten vahşi hayvanlar tarafından yaralanma olasılığınız o kadar az ki ) v.s taşıyabilirsiniz hafif olduktan sonra ağırlıklarını tolere edebilirsiniz.Ayrıca bazı durumlarda dağcılık halatı- ekstra 2-4 lt su v.s taşımakda gerekebilir onuda tolere edebilirsiniz.

6 ay, 1ay(likya) boyunca yürüdüğünüzü düşünün 1 gramın bile önemi var ama güvenlik önce gelir onuda unutmamak gerekiyor. çok çok hafif faaliyetlerde yaptım ancak şuan ki faaliyetlerim genel olarak hafif ve orta mesafe yürüyüşle geçiyor. normalde 16-14 kg çanta ile alacağınız yolu ekipman seçimi 4-5 kg ile 20 kilometreden 55-40 kilometreye çıkartabilirsiniz tabi ekipman marka ve seçimi apayrı bir konu . sağlıcakla kalın biraz yazım hatam olabilir geç saatte yazıyorum sahur için erken bıraktım ileride biraz daha açabilirim konuyu :) iyi forumlar eklemek istediğiniz birşey varsa çekinmeyin iyi günler :))
 
Son düzenleme:
Kis yuruyusu hic yapmadim. O yuzden yaz icin gorus belirtiyorum.

Tencere tava ocak cok gereksiz geliyor bana. 5-10 gun yuruyeceksem sicak seyler yemeden yasayabilirim. Keyif yapilacaksa is degisir. :) Suyu icilebilir hale getirmek icin de ocak tasinmaz yine. titanyum bir kupa yeterli. kritik durumda, dikkatlice ates yakilir.

Agir olmayan ayakkabilar secmek de onemli bir nokta. Sicak yerlerde kocaman kocaman botlarla yurumek sacma geliyor. Bot olmazsa bilegimiz donebilir mi? Belki, ama bana bot giymek daha buyuk sakatlik cikaracakmis gibi geliyor. Bogazi olmayan ayakkabiyla daha kolay manevra yapiliyor. Ayagin bir yere takildiginda, bogazi olmayan ayakkabi giyiyorsan cok daha kolay kurtariyorsun kendini. Bot giydigimde ayagim alciya alinmis gibi hissediyorum. Bilmiyorum, belki de kisisel tercih bu. Kocaman bir bot ne kadar gerekli, tekrar dusunmek lazim. Likya'nin bir kismini sandalet benzeri bir seyle yurumustum.
Kesinlikle katılıyorum :] kuru dahi beslene bilinir kuruyemiş v.s çikolata cips yerfıstığı çok tükettiğim malzemeler yürüyüş esnasında. ayakkabıyı eklemeyi unutmuşum çook teşekkürler ekledim . benimde tercihim kesinlikle trail runner zaten çok yoruyor bot beton dökmüşler gibi yürünülmüyor nerdeyse bot ile arasında 800-850 gr var ve çok daha hızlı kuruyor bot ile bu kadar mesafe almak imkansız.
 
@Doğa00
Emek vermişsiniz, güzel bir yazı olmuş. Sanırım yurt dışında yaşıyorsunuz, çok fazla İngilizce terim kullanmışsınız :)
Birçok noktasına katılmakla birlikte terzide çanta diktirmek, matı kesmek, kafa lambasının lastiklerini sökmek gibi şeyler bana uzak geliyor. Sanırım daha geleneksel yaklaşıyorum olaya.
Ama bir noktaya takıldım. Günde 55 km yürümek nasıl bir şeydir? Bana arazi şartları için çok uç bir mesafe olarak geldi. Şahsen ben en fazla 37 km yürüdüğümü hatırlıyorum (ki emin olun iyi yürürüm), o da kamp yüksüz 2 kiloluk günübirlik çantayla yaptığım bir faaliyetti. Ve canım çıkmıştı. Bana arka arkaya günler boyunca 45-55 km mesafeler yürümek pek gerçekçi gelmedi. Toplam yükünüz 5 kilo dahi olsa.
 
@Doğa00
Emek vermişsiniz, güzel bir yazı olmuş. Sanırım yurt dışında yaşıyorsunuz, çok fazla İngilizce terim kullanmışsınız :)
Birçok noktasına katılmakla birlikte terzide çanta diktirmek, matı kesmek, kafa lambasının lastiklerini sökmek gibi şeyler bana uzak geliyor. Sanırım daha geleneksel yaklaşıyorum olaya.
Ama bir noktaya takıldım. Günde 55 km yürümek nasıl bir şeydir? Bana arazi şartları için çok uç bir mesafe olarak geldi. Şahsen ben en fazla 37 km yürüdüğümü hatırlıyorum (ki emin olun iyi yürürüm), o da kamp yüksüz 2 kiloluk günübirlik çantayla yaptığım bir faaliyetti. Ve canım çıkmıştı. Bana arka arkaya günler boyunca 45-55 km mesafeler yürümek pek gerçekçi gelmedi. Toplam yükünüz 5 kilo dahi olsa.
Kesinlikle %100 haklısınız bende ilk başlarda bilmiyordum böyle bir şeyin mümkün olduğunu ancak bu işe yıllarını vermiş profesyonel insanlar genelde bu işi mesafe odaklı yapıyor , trail running ile trekking'i ultra maratonu v.s birleştiriyorlar kamp yapmalarındaki tek amaçları ertesi gün için dinlenmek 6-7 saat uyuyup 1-2 saat dinlenme yemek ihtiyaç molası, 14-15 saat yürüyüşü kast ediyorum. çok fazla yürüdükleri içinde bizim düşündüğümüz limitler aşılıyor . tabi enerjinizi tüketirmi kesinlikle inanılmaz tüketir ama mesafe aldırırmı kesinlikle. biraz konfora veya neden kamp yaptığınıza bağlı .genelde bende o kadar abartmıyorum ona göre taban ağırlığımı oluşturuyorum en son ki uzun mesafe yürüyüşüm günlük ortalama 27-30 arasında birşeydi teşekkürler cevabınız için :] şu videoya kısa videoya göz atmanızı öneririm everhard bey :)
 
Son düzenleme:
benim en uzun yürüyüş 38 kilometreydi https://www.wikiloc.com/hiking-trails/gemlik-orhangazi-2301890 günübirlik çantayla çok hafif yürüdüm. çok zorlasam belki 5 kilometre daha gidebilirdim ama yürüyüş bittiğinde yığılır kalırdım.

şubat ayında likyada 6 kilo yükle 32 km yürüdüm. 55 olur muydu? işin ucunda ya çok güzel bi hatun, ya da ölüm kalım meselesi olsa olurdu herhalde :)

tabi şu da var. arkadaşın belirttiği gibi kendini bu işe adamış biri değilim. yağ oranı düşük, sigara kullanmayan, düzenli spor yapan ve disiplinli biri yürür sanırım.

şimdi yukarıdaki hatun meselesini tekrar düşündüm :) yok arkadaş hatun için bile yürünmez o mesafe. ancak mecbur kalacaksın, kötü bir haber alacaksın o zaman olur. tabi kendi açımdan konuşuyorum.
 
Geri
Üst