Öncelikle hoş geldiniz
Şimdi ouydry - goretex karşılaştırmasına girmeden en son söyleyeceğimi baştan söyleyeyim: Columbia'dan bot dahil hiçbir ürün almanızı önermem. Özellikle de doğa sporları sırasında aktif kullanmak için. Evet son derece şık ürünleri var Columbia'nın kabul. Ama o kadar. Şık işte sadece, güzel görünüyorlar. Buna ek olarak Adisas'ın, hatta belki bazı arkadaşlar kızacak ama TNF'nin bile botlarını önermem. Asolo, Bestard, Dolomite, La Sportiva, Kayland, Scarpa gibi bu işte uzmanlaşmış ve kendini kanıtlamış üreticilerin botları bahsettiğiniz markalardan çok daha iyiler. Haaa diyorsanız ki benim zaten dağcılık, sportif kampçılık vs. gibi doğa sporları ile ilgim yok, sadece şehirde gündelik kullanıcam o zaman en beğendiğinizi alın gitsin. Ama arazide özellikle Columbia'ya zerre kadar itimadım yok.
Artık gore-tex vs outdry konusuna gelebiliriz. Bunların ikisi de (hatta sorunuzda yer almamakla birlikte sympa-tex, event, texapore, novadry vs. de) nefes alabilir ve su geçirmez membranı ifade eder. Gore firması ise bunun mucidi ve en eski üreticisidir. 1969 yılından beri membran üretmektedir. Gore-tex kaplamanın her santimetre karesinde yaklaşık 1.4 milyar gözenek mevcuttur ve gözenekler su damlasından 20.000 kez daha küçüktür. Bu nedenle de içinden su geçişine izin vermezler. Ancak terle oluşan su buharının geçişine izin verir. Yani hem mutlak su geçirmezdir, hem de nefes alabilir. Aynı şekilde Outdry vb. membranlar da bu mantıkla üretilmiş kaplamalardır. İkisi arasında karşılaştırma yapacak olursak benim cevabım kuşkusuz gore-tex olur. Bildiğim kadarıyla gore-tex'in en dişli rakibi event. Ayrıca teknik bir veri ile de desteklemeye çalışayım. Bu ürünlerin su geçirmezlik seviyeleri mm cinsinden ifade edilir. Gore-tex membranlarda bu değer 28000'den başlarken (başlar diyorum çünkü gore firması farklı teknik özelliklerde membran üretiyor) Outdry'de bu veri 20000. Nefes alabilirlik değerleri ise gore-tex'te 17000 mm den başlarken outdry'de 10000.
Umarım fikir verici olmuştur. Tekrar etmem gerekirse, Columbia marka bir bota o kadar parayı vereceğinize Decathlon'dan 3 te biri fiyatına alacağınız bot kanımca aynı işi görecektir.