Template errors

• Template public:PAGE_CONTAINER: [E_DEPRECATED] Creation of dynamic property XenGenTr\XGTForumistatistik\XF\Template\Templater::$XT_footer is deprecated (src/addons/XenGenTr/XGTForumistatistik/TL.php:50)

Ekipman Taslağı

Mhmtkpln

Yeni Üye
Merhaba,
İsmim Mehmet.
1. Gün sayısı: İşim gereği sıklıkla 1 gece, senede 3-4 defa*3 gece, maksimum yılda 2 defa*6 gece kamp kurmayı, imkanım olursa yürümeyi planlıyorum. Aracım henüz yok.
2. Kişi sayısı: Genelde 2 kişi nadiren tek kişi olacağım.
3. Bütçe: Biriktirdiğim 2 cumhuriyet altını :) 2500tl diyelim. Fakat ekipmanları yavaş yavaş almayı düşündüğümden sebep esneyebilir.
4. Bölge: Sıklıkla istanbul çevresi iller olacak. Tahmini min sıcaklık -10/15 derece ve yüksek irtifa çok düşünmüyorum.

Öncelikle forum yorumlarınızı, incelemeleri ve site içeriklerinizi hatmettim. 1 ay evvel hayal ettiğim şeyler çok değişti. ''Konaklamalı piknik'' tecrübelerimi rafa kaldırdım. Bir sürü site ve forum dolaştım. Üye sayısı fazla olmasına rağmen aynı şeylerin tekrar ettiği, çoğunlukla adı güzel, pahalı malzemelerin işlendiği, 5.yorumdan sonra konunun bambaşka yerlere sürüklendiği siteleri de hatmettim. Bu işin full teçhizat değil, yeri geldiğinde üretmeye teşvik etmesi görüşünde ve her çantanın bir mikro iktisat olduğu kanaatindeyim (fakir avuntusu :) ). Bu sebeple bu siteyi keşfedince diğerlerini elimin tersi ile ittim kenara.

Zemini sağlam kurmak lazım diye.. çanta,çadır,tulum,mat seçimini en doğru ve verimli şekilde edinmeye karar verdim.
Naçizane talebim bunları değerlendirmeniz ve bana tavsiye vermeniz. Ben sevmek istiyorum. Hevesim artsın istiyorum.
Listem şu şekilde,
1. Çanta-- Deuter 45+10 lt Guide Sırt 05.2018 tarihi ile 560tl fiyatı ve ağırlık 1800gr. Üretim yılı ve stok bilgisi için iletişime geçtim cevap bekliyorum.
SL modeli şeklinde yorumlar gördüm. Bir versiyon farkı var mıdır? Çanta ile alakalı düşünceleriniz nelerdir?

2. Çadır -- Naturehike star river 2 -- fiyat/ağırlık: yurtdışı 135dolar - yurtiçi 800tl civarı/ 1780gr
Stok için yurt içi görüşme sağlayacağım yerler var. Yurt dışı olarak hollanda da kuzenim var.
Onun adresine sipariş verip kendisinin bana göndermesi vergi vb daha maliyeti az olur mu? Kargo fiyatı ile aynı paraya mı denk gelir?

3. Tulum henüz hiçbir fikrim yok. :) Tulum ayakkabı gibi. Bir bot alayım 5 mevsim kullanayım mantığı bulunmuyor. Tamamen değerli tavsiyeleriniz yol gösterecek.

4. Mat -- Naturehike süperlight şişme mat fiyat/ağırlık: yurtdışı: 60dolar yurt içi 400tl / ağırlık bilinmiyor ama hafif :)

5. Raf ömrünü tamamlamış ürün ile ilgili aktardığınız bilgiler dahilinde, satıcılardan bu bilgiyi temin etmeye çalışıyorum. ''... ürün, ... yıldan önce ise alma.'' şeklinde de yorum yaparsanız sevinirim.

Biraz uzatmış olabilirim. İlk konu açışım. Problem oluyorsa dikkat ederim bundan böyle.

Öncelikle merhaba ve hoş geldiniz.
Zaten sevmek ve hevesle alakalıdır tamamen doğa. Ve doğa sporları tabiki. Kendimden bir örnek vereyim; 1995 yılında gittiğim ilk kampımda uyku tulumu olarak bir battaniyeyi (bildiğiniz battaniye) kenarlarından kendi üzerine dikerek yaptığım dikdörtgen malzemeyi kullandım, üstelik bunu kalın kanvastan asker çantasının üzerine kaytanla bağlayarak taşıdım. Aylardan ocak tı ve Ankara Çamlıdere çamkoru bölgesinde bir kamptı. Üşüdüm mü? hem de nasıl, sabaha kadar titredim desem yalan olmaz. Peki keyif aldım mı? tarif edilemeyecek kadar çok. Ve ilk tulumumu tam iki yıl sonra alabildim. Şimdi bakıyorum, farklı özelliklerde tulumlarım, farklı ebatlarda çantalarım, farklı etkinliklerde kullandığım çadırlarım, hatta matlarım ve fenerlerim var. Şimdi 38 yaşındayım, 23 yıldır bu işi yapıyorum ve bu sürede tek birşey değişmedi; o da aldığım keyif ve heves...
Şimdi sorulara geçelim.
1- 45 litrelik bir çanta bir geceden fazla konaklayacağın ve kamp yükünün tamamını taşıyacağın etkinlikler için yetersiz kalabilir. Tabi 75+10 çanta alıp gereksiz yükle doldurmak ta yanlış ama bence bir parça daha büyük, şöyle 55-60 litrelik bir çantanın işinizi daha fazla göreceği kanaatindeyim. Deuter'in act lite yada air contact serisinin 55+10 60+10 gibi modelleri tercih edilebilir. Bunlar bütçeyi zorlarsa timberline nin şu modeli
http://www.k2outdoor.com.tr/Challenger-6010-Sirt-Cantasi,PR-4814.html
Yada TNF terra 65 modelini de tercih edebilirsiniz.
http://www.k2outdoor.com.tr/TNF-Terra-6510-Litre-Dag-Cantasi-Yaz-2018,PR-2559.html
2- Nature hike tam bir fiyat performans markasıdır. Bizzat kullanıyorum ve giderek ne kadar çok insanın kullandığını görüyorum. Ben cloud up 2 modelini memnuniyetle kullanmaktayım. Hatta bu sitede bununla ilgili bir malzeme incelemesi de yazdım. Star river da oldukça güzel bir model. Gönül rahatlığıyla alabilirsiniz. Zira black diamond, big agnes, msr, tnf gibi markalar artık bildiğiniz servet oldular. Bir de nature hike i ali express'ten endişeden uzak bir şekilde satın alabilirsiniz, kapınıza kadar gelecektir.
3- Uyku tulumu için temel düşünceniz fena halde doğru. Öyle -30 luk birşey alayım her şartta kullanırım mantığı büyük hata. -10/15 dereceler demişsiniz, bu gibi düşük sıcaklıklarda bütçeyi zorlamadan Husky enjoy/anapurna yada loap lenga ve pinguin expert tavsiye edebilirim. Üçü de başarılı elyaf tulumlar ve güvenilir üreticiler. Ancak ağır ve hacimli olacaklar buna hazır olun. Hele Husky anapurna 50 litrelik çantanın yarısını yer. Bütçe zorlanırsa tüy modellere bakılabilir, tabiki daha hafif ve çok daha az yer kaplıyorlar. Ama bunların karşılığı maalesef yüksek maliyetleri. Yaz içinse bilinir üreticilerden birinin comfort değeri 5 derece civarında olan modellerine bakılabilir. Birkaç örnek şunlar olabilir:
http://www.k2outdoor.com.tr/Mini-0-C-Uyku-Tulumu,PR-35150.html
https://www.adrenalinoutdoor.com/Robens-Trail-Head-1000-Uyku-Tulumu_19307.html#0
http://www.dagevi.com/ferrino-yukon-plus-uyku-tulumu
4- Naturehike'in bahselttiğin modelinden kullanıyorum. Therma-rest in neo air all sesaon modelinin çok çok benzeri. Ağırlığı 500 gr civarında ve fazlasıyla işini görecek güzel bir şişme mat. Zaten therma rest ve muadillerine bakacak olursan 1000+ gibi rakamı gözden çıkarman gerekir. Bir de mat ile ilgili şu nacizane tavsiyeyi yapayım; bu yada başka marka model şişme matın olsa dahi bir de rulo mat edinmen faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Therma-rest'in ridge rest modeli gibi iyi bir rulo mat edinirsen yıllarca kullanırsınız. (ben bu modeli 2001 yılından beri tepe tepe kullanmaktayım)
5- Mutlaka her geçmiş yıl üretimi ürün başınızı ağrıtacak diye bir kural yok. Ancak üretim tarihi ile ilgili şöyle bir sıkıntı yaşanıyor ülkemizde; örneğin bir üretici bir modeli üretiyor(bu çadır da olabilir, şişme mat da olabilir, çanta da olabilir) daha sonraki yıllarda ise modeli geliştiriyor, küçük değişiklikler ve iyileştirmeler yapıyor vs. İşte biz Türkiye'de onun o ilk versiyonunu/neslini en sonuncuymuş gibi satın alabiliyoruz. Daha doğrusu bize ürün itekleniyor. Üstelik son neslinin aynı fiyatına. Dikkat edilmesi gereken nokta bence bu.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.

1. çanta-- Çanta için tavsiyeniz doğrultusunda en az 50lt bir çantaya yönelmeyi tercih ettim. Uzun yıllar, yürürken beni üzmesin kaygısı içerisinde olduğumdan deuter modelleri araştırıyorum. Alanında uzman bir markadan yana tercih yapacağım. Fakat diğer modelleri bütçe açığı oluşması durumunda değerlendirmek üzere aldım listeye takip edeceğim. act lite ve air contact modellerini inceliyordum zaten. Ağırlık konusu act lite ı bir adım öne çıkartıyor sanki.. sünger kalınlığı uzun bir yürüme mesafesinde air contact modelini göre konforsuz gelebilir mi? İkisi arasında özel bir tavsiyeniz varsa çok fiyat farkı bulunmadığından direk o modele yönelebilirim. Trekkinn sitesi keşke satışını yürütse. Aliexpress den tavsiye etmezsiniz sanırım?

2.Çadır. Yarın gece star river siparişi veriyorum.

3. Tulum. Önümüz yaz. Kış için tuluma ayıracağım bütçeyi diğer ekipmanlara ayırmaya karar verdim. Hepsiburada sitesinde outdoor ürünlerde güzel indirim var ve tavsiye ettiğiniz bu tulum nasibini almış,

https://www.hepsiburada.com/robens-...iBrDuSHcnWcxpk9POMCcVt__Oz_b8XdBoCHGEQAvD_BwE

Diğer tavsiyeniz ise şu şekilde,
https://www.trekkinn.com/outdoor-mo...zBi8v1f38M87L19g8xRoCpqcQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

robens 300gr daha hafif. İkisi arasında bir tavsiyeniz var mıdır?

4. Mat.. tavsiye ettiğiniz mat modelini incelerken regular, classic şeklinde seçenekler çıkıyor. Aralarında 100tl ye kadar fiyat farkı var. Önerdiğiniz modeli zahmet olmazsa detaylı paylaşabilir misiniz?

Son olarak yardımcı olmanın ötesinde olmuş..

Tekrar merhaba çanta konusunda deuter ile kıyaslanabilecek çok az marka var zaten. Air contact ve act lite arasında ağırlık ve konfor farkı mevcut. Air contact serisi, hele ki pro modelleri oldukça ağırlar, buna karşılık inanılmaz sağlam ve sırt sistemi ve askı yapıları ile çok konforlu çantalar. Act lite serisi ise hafifliği ile göz dolduruyor. Bu noktada belirleyici sizin öncelikleriniz olacak sanırım. Şöyle ki air contact pro 60+15 3200 gr, act lite 65+10 ise 1900 gramlar civarında. Toplam hacimleri aynı 1250 gr gibi bence ciddi bir fark var. Dediğim gibi tercih sizin. Son olarak TNF'nin terra 65 modelini de önerebilirim. Deuter e göre baya bir fiyat farkı var ayrıca 2000 gr civarında güzel bir çanta. Peki çantada deuter mi tnf mi derseniz kuşkusuz deuter. Ama hem maliyetin önemi için hemde terra 65 te kötü bir çanta olmadığı için söyledim.
Çadır konusunu çözmenize sevindim. Güzel ve kullanışlı bir model tercih etmişsiniz.
Tulum konusuna gelince, sentetik malzemeli tulumların birbirlerinden aşırı bir farkı olmuyor. Yaz için kullanılacağından fiyatı da güzel düştüğü için robens tercih edilebilir. Hepsi burada ağırlığı yanlış yazmış. Bu tulum 1000 gramdır.
Mat konusuna gelince regular diye tabir edilen matın ebadı. Model değil yani. Ama dediğiniz gibi therma rest ridge rest modelinin classic, solite va solar diye 3 farklı modeli var. Sırasıyla bunların r değerleri (ısı kaybına direncin ölçüldüğü değer) 2,6 - 2,8 - 3,5. Yani solar olan en iyi yalıtımı sağlıyor. Ben classic kullanıyorum. Yaz kış gayet memnunum. Mat konusunda bence en iyi markaların başında geliyor therma rest. Bütçe müsait olursa solar tercih edilebilir tabi.
Sorularınız olursa yardımcı olmaya çalışırım.

Tekrar merhaba çanta konusunda deuter ile kıyaslanabilecek çok az marka var zaten. Air contact ve act lite arasında ağırlık ve konfor farkı mevcut. Air contact serisi, hele ki pro modelleri oldukça ağırlar, buna karşılık inanılmaz sağlam ve sırt sistemi ve askı yapıları ile çok konforlu çantalar. Act lite serisi ise hafifliği ile göz dolduruyor. Bu noktada belirleyici sizin öncelikleriniz olacak sanırım. Şöyle ki air contact pro 60+15 3200 gr, act lite 65+10 ise 1900 gramlar civarında. Toplam hacimleri aynı 1250 gr gibi bence ciddi bir fark var. Dediğim gibi tercih sizin. Son olarak TNF'nin terra 65 modelini de önerebilirim...

Deuter konusunda katılmakla birlikte müsadenizle TNF Terra 65 yerine Lowe Alpine Atlas 65'a bakmanızı isterim. http://www.sportcity.com.tr/Atlas-65-Sirt-Cantasi,PR-845921.html
Videosu:
Lowe Alpine, benim gözümde Deuter'ın ikamesidir. Sırt ayarlama sistemi efsanedir. Atlas 65'in tek kusuru önden çantanın ana kısmına erişim olmaması sanırım.

TNF Terra 65'e dönecek olursak, ben kullanmadım ama kendi sitesindeki kullanıcı yorumlarını okuyunca elediğim bir model olmuştu. Şu adresten yorumlar okunabilir (İngilizce). Herkes değilse bile bazı kullanıcılar konfor ve havalandırmanın kötü olduğundan bahsetmiş kabaca...
https://www.thenorthface.com/shop/terra-65#hero=0

Merhaba,
Verdiğim siparişler;
1. Çadır Star river 126.6 dolar
2. Mat Naturehike superlight şişme mat 52.80 dolar
3. Şişme yastık naturehike (ekipman tavsiyesinde bulunan klon model :) 8.85 dolar
4. Kafa lambası Felix hl26r 450 lümen 35.66 dolar

4 ayrı üyelikten sipariş verip firmaya durumu bildirdim. Ürünlerin ayrı ayrı vergi yansımayacak şekilde fiyatlarının düşük gösterilmesini talep ettim. Bakalım ne olacak :)
Aliexpress mobil uygulamadan sipariş verdiğinizde 2dolar ucuza alıyorsunuz. Her üründe geçerli mi bilmiyorum. Sadece yastıkta yansımadı sanırım. Ayrıca her yeni üyelik açtığınızda 4 dolar indirim kuponu veriyor. Kupon kullanamadığım sipariş olmuştu sanırım. Kaba taslak 20 dolar ucuza aldım diyebilirim ürünleri. 1000-1100 tl arası bir tutara elde ediyorum.Türkiye'de (yaklaşık) çadır 850tl, mat 370tl, yastık 40tl, fener 250tl = 1510 tl.

Mat olarak tavsiyeniz üzerine thermarest rulo bir mat alacağım.

Tulum olarak husky mini 0 da karar kıldım. Ağırlık ve kapalı hacim konusunda daha başarılı. Yazlık sonuçta.

Çanta konusunda kararsızlık... Pro modelleri zaten çok ağır ve ihtiyacımın ötesinde olduğu için bir kenara itiyorum. Aircontact ve lite arasında 1kg fark var. Bu çok düşündürdü. 1kg fazla taşıyıp (ola ki) yüksek ağırlık/mesafe durumlarında rahat taşıyayım diyerek aircontact 65 de karar kıldım. Bir yerlerden kısacağız artık.
Diğer yandan, Lowe Alpine Atlas 65 bayıldım. Çok iyi bir inceleme videosu ve gerçekten önden erişim dışında hiç bir eksiği yok gibi duruyor.
Bütçemi zorlamak istemiyorum ve bütçe sıkıntısı yaşarsam, bu modeli tercih edeceğim.
Sizlere izninizle bir sorum daha olacak..
2.el çanta alınır mı? Uyguna bir iki kişi ile görüştüm. Neredeyse yarı fiyatına veriyorlar.

Bu iş tam bir matruşkaymış..bide bu varmış, acaba bu nasıl, şunu mu alsam, bunu mu alsam?.. Bazen çok düşünmemek gerekiyor.

Okumaya ve yazmaya ayırdığınız vaktiniz ve değerli (özellikle benim gibi yeni yetme için) tavsiyeleriniz için çok çok teşekkür ederim. Son günlerde önerilerinizi değerlendirirken ve tavsiye ettiğiniz ürünleri araştırırken öğrendiklerim, son birkaç ay içerisinde öğrendiklerimden çok daha fazla ve gerçekçi oldu.

Merhaba,
Verdiğim siparişler;
1. Çadır Star river 126.6 dolar
2. Mat Naturehike superlight şişme mat 52.80 dolar
3. Şişme yastık naturehike (ekipman tavsiyesinde bulunan klon model :) 8.85 dolar
4. Kafa lambası Felix hl26r 450 lümen 35.66 dolar

Çok iyi seçimler, hayırlı olsun. Güzel günlerde kullanın. Naturehike ürünleri hızlıca gelir zaten. Email ile bildirim falan geliyor ürün ülkenize giriş yaptı diye.

Mat olarak tavsiyeniz üzerine thermarest rulo bir mat alacağım.

Matı da Naturehike alın almışken bari. Bu da Thermarest klonu zaten. :D (ridgerest değil ridgerest solar klonu)
https://urun.n11.com/kamp-cadiri/naturehike-aluminyum-mat-P237951547

Ben Naturehike'ın Z şeklinde katlanan modeli var. Daha bir kere kullandım ama fena değil. O da Z-lite klonu. :D

Sizlere izninizle bir sorum daha olacak..
2.el çanta alınır mı? Uyguna bir iki kişi ile görüştüm. Neredeyse yarı fiyatına veriyorlar.

Neden alınmasın? Standart bir kullanıcı Deuter, Lowe, Tatonka, TNF vs gibi markaları kolay kolay eskitemez bence. Yok eskitecek kadar aktif kullanıyorsa da satmaz zaten. :) Perlon ve bağlantı noktalarını kontrol edin. Yırtık sökük olmasın ama düz bir yerdeyse çok önemli değil, dikilir yamanır. Dikiş yerleri sağlam olsun yeter. Fermuar ve klipslerin sorunsuzca çalışması da önemli. Ucuz olmasının sebebi eski model olması da olabilir. Aynı üretici aynı modeli revize etmiş, eski modelde olmayan bir fermuar, ön göz vs eklemiştir mesela. Ona da dikkat edin.

Bu iş tam bir matruşkaymış..bide bu varmış, acaba bu nasıl, şunu mu alsam, bunu mu alsam?.. Bazen çok düşünmemek gerekiyor.

Okumaya ve yazmaya ayırdığınız vaktiniz ve değerli (özellikle benim gibi yeni yetme için) tavsiyeleriniz için çok çok teşekkür ederim. Son günlerde önerilerinizi değerlendirirken ve tavsiye ettiğiniz ürünleri araştırırken öğrendiklerim, son birkaç ay içerisinde öğrendiklerimden çok daha fazla ve gerçekçi oldu.

Bütün uğraşlar bu şekilde bence. Maket araba yapsanız da fotoğraf makinesi alsanız da incik cincik bir sürü opsiyon çıkıyor. Ama olaya biraz keyif de katıyor bence. En üst düzey ekipmanlara da sahip olsanız ekipman tartışması hep yapılır. :) Ben de acemiyim, insan birlikte öğreniyor. Ama bazen de çok düşünmemek gerekiyor dediğiniz gibi.

Tekrar merhaba,
Bu gün Karaköy'e gittim. Alacağım ürünlerin nasıl gözüktüğüne dair fikrim olması ve kafamda tasarlamam açısından yardımcı olabileceğini düşündüm.
Deuter aircontact 65+10 modelini içerisini doldurarak denedim. Çanta bana göre çok büyük. Boyumu aştı ve inanılmaz eğreti durdu sırtımda. Çanta kendi halindeymiş, önüne beni yerleştirmişler gibi. Bu durumun konforumu etkileyeceğini düşünerek, 55+10 modeline yöneldim. Tamam budur dedim ve 950tl 4 taksit alarak çıktım.

İzninizle çanta ile ilgili görüşlerimi yazmak istiyorum. Evdeki yastıkları çantayı şişirmesi ve dumbell için aldığım kiloları yerleştirerek ağırlık kazanmasını sağladım. Çantayı sırtıma takar takmaz ''Geçmiş olsun!'' diye söylenmeye başladım, ta ki bel klipsinin sesini duyana kadar. Çanta birden hafifledi. Omuz askıları sadece stabilizasyon ve ağırlık dağıtımı için var. Yine de ağırlık fazlaydı. Sırtımda bulunan o yükle sorun yaşayıp yaşamayacağımı düşünürken, ağırlığı merak ettim ve attım tartının üzerine. Çanta 16kg! 20kg çanta ile yürümek için cüsse, güç ve sağlam bir omurilik lazım. Olur da yazdıklarım okunur diye naçizane söylüyorum. Ekipman toplayacak arkadaşlar, ihtiyaç listesini hazırlayıp almayı belirledikleri modellerin ağırlıklarını yanlarına yazarak bir dosya oluştursunlar. Çantanın olması gereken maksimum ağırlığı; boy, kilo, güç gibi kriterlere göre değişse de benim 'kişisel tecrübem' max. 17-18kg.
Çanta işi tam bir iktisat. Eğer alım gücü sık çanta yenilenmesine müsait değilse, birden fazla model kullanımı düşünülmüyorsa, aldığım model herkese tavsiyemdir.

İyi ki ama iyi ki bu forumu dolaştım, incelemeleri ve başlıklara yapılan yorumları okudum, paylaşılan tecrübelere kulak astım. Çantayı omuza 16kg takınca kafamda çanlar çaldı. ''Abartmışsın!'' diyecekler olacaktır ama ağırlık gerçekten çok çok önemliymiş. Hafif ve az yer kaplayan ürünler, ikame kalitede ürünlere nazaran daha pahalı oluyor. Fiyat-Kompaktlık-Performans üçgeni çerçevesinde kararlar almaya çalıştım. Seçimlerimden dolayı çok mutluyum bu akşam. Hepsi bu site ve üyeleri sayesinde. Çantamı topladıktan sonra ayrı başlık açıp bunları bende paylaşmak istiyorum.

Tulum, mutfak ve belirli başlı ekipmanları toplayıp, kamp atılacak alanlar hakkında sizlerle konuşmak için sabırsızlanıyorum.

Teşekkürler.

Düşünmemek konusunda katılıyorum. Hemen hemen 1 ay hangi botu alsam diye düşündüm sonra gittiğim yerde farklı bir bot indirimdeydi onu aldım. Çanta olarak lite serisini öneririm. Farklarını zaten araştırmışsınızdır. Hafif ekipman seçip, 20 25 kilo yüklenmeyecekseniz lite serisini seçmemeniz için bir neden yok. Çok fazla yüklendiğiniz zaman hem çantayı hafif almanın bir anlamı olmuyor hemde omuz süngerleri ince olduğu için rahatsız ediyor. Hafif malzemeler seçip az ve öz eşyayla yola çıkacağım diyorsanız lite sizin için ideal bir çanta diyebilirim. Ayrıca bir yerde içine eşya koyup denemenizde de fayda var. Sizi rahatsız edip etmediğine bakın. Çantayı denerken kendi sırt ölçünüze göre ayarlamayı unutmayın. Şimdiden iyi kamplar diliyorum.

valla şu son dönem fiyatlar iyice sapıttı.. bir taraftan zamanında malzemeleri iyi ki almışım diyorum, diğer taraftan ne olacağımız belli değil keşke dolar yapıp kenara atsaydım da diyorum. pazara gittim 150 lira pazar tutar mı arkadaş. tamam baya bi şey aldık ama iki kişiyiz. meyve namına da iki çeşit bi şey aldık abartmadık.

Kur farkı alım gücünü çok fazla etkiliyor. Tüm sektörlere ciddi şekilde yansımaya başladı..,
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim Fankitonki :)

Geri