Arkadaşlar selamlar. Bu konuyla ilgili önemli olduğunu düşündüğüm bir bilgilendirme yapmak istiyorum.
Aliexpress in yeni yeni görmeye başladığımız bu uygulamasının (gümrük vergisini kaynakta kesme) maalesef yasal bir zemini olmadığını öğrendim. Posta gümrüğünde çalışan (ben de gümrük memuruyum bu arada) muayene memuru (vergilendirmeyi yapan memurlardır) bir arkadaşımla az önce karşılaşıp bu konuyu sordum. Verginin alım esnasında kesilmesi gibi bir uygulamanın kesinlikle olmadığını, hatta vergisini alım esnasında ödediğimiz ürüne gümrükte yeniden vergi çıkabileceğini, kerdi kartımızdan Aliexpress in kestiği vergiyi verginin tahsili olarak kabul etmediklerini söyledi. Aslında mantıklı olan da bu bence de. Bu kadar yıldır çalıştığım kurumda benim neden aklıma gelmedi diye de hayıflanmadım değil. Zira çok net olan bir nokta vardır gümrük işleyişinde; eşya gümrüğe girmeden vergisi hesaplanmaz. Bunun da gayet sıradan bir mantığı var. Sonuçta alınan ürün için gümrük vergisi harici ek ötv olabilir, ithalatı izne ya da harca tabi bir eşya olabilir, girişi tamamen yasak bir ürün olabilir (kozmetik gibi) vs vs. Bu örnekler çoğaltılabilir.
Kendimden örnekle aynı arkadaşa, geçenlerde Aliexpress üzerinden aldığım yaklaşık 80 liralık bir ürüne (Naturehike marka şişme yastık), tam olarak %20 gümrük vergisi ve 9,5 lira gümrüğe sunum ücretinin toplamına denk gelen 25,5 liranın kartımdan tahsil edildiğini, ürünün Aras kargo ile kapıma geldiğini ve herhangi bir ek vergi ödemediğimi söyledim. Şanslıymışsın, olabiliyor öyle gümrüğe girmeden kapına kadar ürünün gelmesi gibi bir cevap verdi.
Son olarak da gümrük vergisi bedelini ürün bedeline ekleyerek satan satıcılardan uzak durmamı salık verdi.
Tabi ki onun da bilmediği ya da henüz haberdar olmadığı yeni bir uygulamaya vs geçilmiş olabilir. Ama kendisi direk posta gümrüğünde çalıştığı için bu durumu bilmenizi istedim.