Ucuz kamp çadırı arayanları buraya alalım

Alaattinin Kafa Lambası

Yönetici
Yönetici
En iyi Naturehike Çadırlar yazısından alıntıdır.

Cloud Up serisi
Big Agnes Fly Creek modelinin birebir kopyaları olan Cloud Up serisi 3-4 mevsim, sert rüzgar olmadıkçayağmur ve kar yağışı altında da kullanabileceğiniz oldukça hafif çadırlardır. Kendi başlarına, yani kazık çakmadan ayakta durabilen bu modeller, özellikle tüm kamp yükünü sırtınızda taşıdığınız Likya, Karia, St. Paul yürüyüşleri ve sınırlı heybe kapasitesine malzeme koymak isteyen bisikletçiler için idealdir. Çift kişilik modeli yalnızca 1240 gram ağırlığında.


Star River – Editörün seçimi (aşağıdaki Mongar’a da göz atın)
Yazının başında da belirttiğim gibi, Star River, Big Agnes Copper Spur UL 2 çadırın birebir kopyası. Şimdi bu çadırı uzun uzadıya anlatmayacağım. Genel maksatlı kamp çadırı arayışında olanlar için, Naturehike modelleri arasındaki en iyi seçimin Star River olduğunu düşünüyorum. En üstte bağlantısını paylaştığım Big Agnes incelemesini okuyacak olursanız, bugüne kadar kullandığım en iyi kamp çadırı olduğundan bahsediyorum. Geometrisi, çift kapıya sahip olması, geniş çift balkonu ve en önemlisi çift kişilik kapasite sunarken hafif olması en büyük artıları. 20D kumaşla üretilmiş modeli 1790 gram ağırlığında. Tüm Naturehike çadırlarda olduğu gibi, Star River da çadır altlığı ile birlikte geliyor.

satın alma linki



Cloud Up ve Star River arasında kararsızsanız, eğer önceliğiniz hafif olmaksa Cloud Up (1240 gram/çift kişilik), Eğer çadırda vakit geçiririm ferah olsun diyorsanız Star River (1790 gram/çift kişilik) tercih etmelisiniz. İki model arasında 550 gram ağırlık farkı var. Paket boyutları neredeyse aynı. Karar sizin.

Mongar
Yukarıdaki Naturehike çadır modelleri arasında en çok sevdiğim model olan Star River’in birkaç ayrıntı dışında aynısı. Farklar şunlar; Star River’da kapılar aşağı doğru açılıyor, Mongar’da yanlara doğru açılıyor. Star River’da iç tentede daha az tül kullanılmış. Mongar’da ise iç tente zemin hariç tamamen tülden oluşuyor. Star River’da tek havalandırma penceresi varken Mongar’da çift pencere mevcut.

satın alma linki


Kuru ve sıcak havalar için en iyi seçenek.
Star River yağışlı havalarda, rüzgarlı havalarda daha başarılı sonuç verecek, şiddetli yağmur altında yerden seken yağmur damlaları ve rüzgarlı havalarda çadırın içine toz ve rüzgar girmesi konusunda Star River almak daha iyi bir seçim olacaktır. Mongar’da yatar pozisyondaki kafa seviyesinde tül kullandıkları ve çift havalandırma penceresine sahip olduğu için sıcak yaz aylarında daha serin, hava akımını tüm vücudunuzda hissetmenizi sağlayacaktır.

Mongar ve Star River arasında kararsızsanız, hangi mevsimde daha sık kamp yaptığınızı gözden geçirin. Eğer sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında daha sık kamp yapıyorsanız Star River, eğer yalnızca Mayıs – Eylül arasında kamplar kuruyorsanız Mongar tercih etmelisiniz.

Cirrus 2
Cirrus 2 aslında Cloud Up benzeri bir çadır. CloudUp’tan en önemli farkı pollerin geometrik yapısı. Uyguladıkları değişik pol sistemi sayesinde Cirrus’un sert rüzgarlarda daha iyi sonuç verebileceğini söyleyebilirim. Cirrus 2 hafif çadırlar arasında sert rüzgara karşı koyabilecek en iyi model. Ancak rüzgar dayanımı artınca haliyle poller ağırlaşmış. Toplam ağırlık 1770 gram.

satın alma linki


Cirrus 2 Cloud Up çadırın güçlendirilmiş versiyonu.
Cirrus 2’nin kurulumu CloudUp ve Star River’e göre oldukça çetrefilli. Benim pek hoşuma gitmedi. Bu tip hafif çadırların fırtınalara karşı koymalarını beklemek pek gerçekçi değil.

Paro 2
Paro 2 aslında Star River’den devşirme bir çadır modeli. İlk defa bir çadırda uygulandığını gördüğüm orta polün her iki tarafta yere kadar uzatılıp dış tenteyi gerdiği tuhaf bir düzenek kurmuşlar. Rüzgar dayanımına çok da bir katkısı olacağını düşünmediğim bu modeli tercih etmeniz için bir sebep göremiyorum. Uzatılan poller çadıra giriş çıkışta başınızı ağrıtabileceği gibi, aynı zamanda çadırın zemin kumaşının da havalanmasına sebep oluyor.

satın alma linki


Paro 2 Star River’in aynısı. Tek fark ortadaki pol.

Taga

Naturehike’ın diğer markalardan klonlamadığı, kendi imkanlarıyla geliştirdiği ilk çadır Taga modeli. Tek pole sahip bu model kendi başına ayakta durmuyor. Çadırı ayağa kaldırmak için 6 tane kazık çakıp iyice gerdirmek zorundasınız. Eğer Taga’yı taşlık zeminde kurmaya çalışırsanız oldukça zorlanacağınızı söyleyebilirim.

Taga’nın bir başka handikapı tek kat olması. Çadırların iç yüzeyleri en kaliteli markalarda bile yoğuşmadan ötürü terleme yapar. Çift tente çadırlarda, çadırın terleyen dış tentesine ne kendimiz ne de malzemelerimiz temas etmediği için çoğu zaman bu bir problem olmaktan çıkar.

satın alma linki



Kendi başına ayakta duramadığı ve tek kat olduğu için ben şahsen tercih etmem. Ayrıca sıcak yaz aylarında bu çadırın içinde sıkıntı çekebilirsiniz. Ancak tek kişilik modelin ağırlığı 1063 gram, çift kişilik modelin ağırlığı ise 1215 gram. Eğer gramları hesaplayan bir yürüyüşçü, sınırlı heybe kapasitesini dikkatli kullanmak isteyen bir bisikletçi iseniz değerlendirebilirsiniz.

Cloud Peak
Cloud Peak Naturehike’ın soğuk ve rüzgarlı havalar için tasarladığı, kendi tasarımları olan çift kişilik bir model. Eğer kış dağcılığına başlayacaksanız Uludağ, Erciyes, Kızlarsivrisi gibi kış faaliyetlerine bu çadırla katılabilirsiniz. Çift kişilik bu çadır kalın pollere, sert alüminyum kazıklara sahip. Tüm Naturehike modellerinde olduğu gibi çadır altlığı hediyesiyle birlikte gönderiyorlar.

satın alma linki


Cloud Peak kış şartları için tasarlanmış
2340 gram ağırlığındaki Cloud Peak, yağmurlu havalarda su geçirmezlik özelliğini arttırmak için ufak bir ek parçayla geliyor. Kuru havalarda yanınıza almayabilir, böylece ağırlığı 200 gram kadar azaltabilirsiniz.


Cloud Peak’in yağmur direncini arttırmak için şapka eklemişler.
Cloud Peak çift giriş ve balkona sahip. Böylece birbirinizin üzerinden atlamadan çadıra girip çıkabilir, bir balkonda fazla eşyaları istiflerken, diğerinde yemek pişirebilirsiniz.
 
Minaret
L şeklinde, tek baton yardımıyla ayakta duran tuhaf bir tek kişilik çadır. Adı da Türkçesi “minare” anlamına gelen minaret. Minaret çadır 1030 gram ağırlığında. Baton veya 140 santim uzunluğunda bir dal parçasıyla ayağa kaldırıp, yanlardan kazıklarını çakarak kuruyorsunuz. Bir insan neden böyle bir çadıra ihtiyaç duyar kafamda canlandıramadım. “Hafif” diyecek olursanız, iki üstteki Taga modelinin tek kişiliği de aynı ağırlıkta ve fiyat olarak daha ucuz.

satın alma linki


Güzel görünüyor fakat kullanışlı olduğunu düşünmüyorum.
Yürüyüşçüler genellikle baton taşır. Ancak bisikletçiler için bir uyarı yapmak istiyorum. Eğer 140 santim uzunluğunda, yeterince sağlam bir dal parçası bulamazsanız bu çadırı ayağa kaldıramazsınız. Yukarıdaki fotoğrafa dikkat edecek olursanız, küçük bir kapı daha yapmışlar. Sanırım evcil hayvanları ile kamp yapanlar için düşünülmüş bir ayrıntı.

Wind Wing
Adından da anlaşılacağı gibi, Wind Wing kalın ve çapraz geçmeli polleri sayesinde rüzgar direnci bakımından avantajlı bir model. Tek kişilik modelde ayak kısmı 60 santimken, baş kısmı 95 santime kadar genişliyor. Tek kişilik bir çadır için oldukça ferah bir iç mekan sunan çadırın 20D tek kişilik versiyonu 1250 gram, çift kişilik 20D versiyonu ise 1550 gram ağırlığında.

satın alma linki


Tek kişilik model
Çift kişilik modeller diğer Naturehike çadırlarda olduğu gibi çift balkon ve çift giriş çıkışa sahip. Çift kişilik modelde ayak ve baş taraflarının genişliği eşit mesafede. 130 santim iç tente genişliğine sahip çadır kompakt olmak isteyenler için yeterli alan sunuyor.


Çift kişilik model
 
Nurgaz da iyice Aliexpress'in Türkiye şubesi olmuş. Kamp adına ne varsa getirip 2-3 kat kar koyup satıyorlar. Tarp çadırlar bana çok ters geliyor. Kışın belki bir derece, ancak ilkbaharda ve yazın iç tente olmadığı için akrep, çıyan, yılan ne varsa bir arada hayatta uyuyamam. Decathlon'un hafif tek kişilik bir çadırı çıkmış. 1.4 kilogram ağırlığında. Tabi onun da en büyük dezavantajı malzemeleri dışarıda bırakıyorsun.
 
@Kara Budun
Bushcraft konusunda @Levent e katılıyorum. Benim de hiç tercih ettiğim bir konsept değil. Üstelik sorduğunuz model Mercury 1 iki kilo ağırlığında. Yani bence hiçbir artısı yok.
Decathlon un yeni getirdiği model olan Trek 900 tek kişilik çadırı tam ben söyleyeyim diyordum, Levent önce davranmış. Görünce internet sitesi üzerinden baya bir inceledim. Gözümle göreyim diye mağazaya da gittim, lakin o modelin yalnızca internet satışı olduğu bilgisini verdiler. Avrupa kullanıcı yorumları oldukça iyi. 8,3 mm lik, oldukça iyi kalınlıkta dural poller kullanılmış. Fiyatı da vergi+kargo derken naturehike lar ile kafa kafaya geliyor. Decathlon un satış sonrası desteği de düşünüldüğünde çok iyi bir alternatif gibi duruyor. Son olarak bir noktayı düzelteyim, tek kişilik modelde bagaj alanı mevcut ve ağırlığı 1,3 kilo. Oldukça iyi bir rakam.
 
Soğuktan ötürü hareketleri çok yavaşlamıştı. Fotoğrafta el kadar görünüyor, fakat gövdesi demir 1 TL'den biraz büyüktü. Tarantula olup olmadığından emin değilim, sanırım Tarantulalar biraz daha kıllı oluyor.
 
Hemen hemen bütün böcek ısırıklarına alerjim var. Eti pis derler bizim oralarda :)
Sırf bu yüzden iç tentenin fermuarını 10 sn bile açık bırakmıyorum. Açıkta bir kere yattım, sabah suratım davul gibi olmuştu, yüzümü kemirmiş sinekler böcekler.
 
Zaten bu böcekler bizim gibi hassas olanları gelip bulur :lol::lol::lol: yoksa sürü otlatan çobanlar görüyorum, adam altına hiçbir şey sermeden kıvrılıyor bir köşeye, dünya umurunda değil bir güzel uyuyor.
 
Geri
Üst