Kanoda uzunluk ve genişliğin seyre etkisi

Ben de bu bölüme bir katkıda bulunmak istiyorum.

Kanoda uzunluk

Kanoda uzunluk arttıkça kano daha düz bir çizgide seyreder. Yani siz kürek attıkça kanonun burnu bir sağa bir sola dönmez. Tabi uzunluk arttıkça manevra kabiliyeti de düşer. Nehir için üretilmiş kanolar genelde oldukça kısadır. Bunun nedeni ani manevra ihtiyacıdır. Zaten nehirde düz gitmek gibi bir kaygınız olmaz. Akıntı sizi savurur, bu nedenle kanoya yön vermek, ani manevralar yapmak öncelikli ihtiyaçtır.

Denizde ise kısa kano dezavantaja dönüşür. Uzun mesafe kat etmek daha yorucu hale gelir, çünkü sürekli kano yön değiştirir. Bu nedenle tur kayakları 3,5 metreden başlar, 5,5 metreye kadar modeller bulunur. Yani düz bir çizgide gitmesini istediğiniz bir kano değerlendirecekseniz, 3,5 metrenin altındaki kanoları değerlendirmeyin.

Kanoda genişlik

Kanoda genişlik denge için vazgeçilmez bir unsurdur. Kano genişledikçe daha dengeli bir seyir mümkün olur. Kano daraldıkça dengeden ödün verirsiniz, ancak dar kanolar hız için daha uygun olur. Bu yüzden, balıkçılık yapacaksanız ince uzun tur kanoları yerine daha geniş modeller değerlendirmelisiniz. Veya tur yapacaksanız, geniş kanoları değerlendirmemelisiniz.

Geniş kanolar tur için uygun değillerdir. Bunun başlıca nedeni dalgalı denizde geniş kanolar dalga ile beraber sallanır. Bu durum mide bulantısına neden olur. Aşağıdaki görselde üstte geniş kayak, altta dar kayak temsil edilmiştir. Fark ettiyseniz geniş kayak iyice yana yatıyor. Dar olan kayak ise çok fazla yatmıyor. Ortalama 3 saniyede bir dalgaya maruz kalınca bu durum çok fark ettiriyor. Özet olarak dalgalı denizde geniş kano ile seyir yaparsanız deniz tutmasına daha çok maruz kalırsınız. Bu dediklerim uzun mesafe seyri için geçerlidir. Yani "dar kanolar çok sallanmıyor, balıkçılık için dar kano alayım" gibi bir düşünceye kapılmayın, yanlış yaparsınız.

stability.png
 
Geri
Üst