Kaçkar dağları trekking rota önerisi

Doğa00

Süper Üye
Merhaba arkadaşlar aladağlar yada kaçkarlarda bu yaz yada ikisinde de trekking yapmak istiyorum ayder yaylasına 10 yıl önce felan bir kez gitmiştim trekking için gitmek istiyorum bu sefer 5-6 yada 10 günlük bir trekking rotası önerebilirmisiniz giden arkadaşlardan rica etsem , ve tavsiyeleriniz nelerdir özellikle yağmurdan biraz endişeliyim. ultralight - orta derece bir yürüyüş olcak kolay orta , orta rota önerilerinize tavsiyelerinize açığım iyi günler .
 
Kaçkarlar yazın uzun mesafe parkuru yapmak için Türkiye de bence en iyi alternatif. En başta neredeyse her yerden su fışkırıyor. 9 günlük rota boyunca sadece küçük pet şişe taşıdığımı söyleyeyim. Diğer bir avantajı da güney bölgelerdeki gibi aşırı yüksek sıcaklıklar yok. Özellikle geceleri, konakladığınız irtifaya bağlı olarak oldukça serin geçer.
2017 de Ovit ten yukarı kavrun yaylasına kadar 8 gece 9 gün süren uzun bir trans faaliyet yapmıştım. İnanılmaz güzel bir o kadar da sert bir coğrafya. Sürekli aşıtlar(geçitler) var. Yani neredeyse her gün 3000 metrelerin üzerine çıkıp geri 2000 m civarına iniyorsunuz. Bir de ben bu faaliyeti kamp yüklü ve ikmalsiz olarak yaptım. Hoş zaten gıda vs takviyesi yapabileceğiniz hiç bir yer yok. Tavsiye ederim kesinlikle. Maalesef rota iz kaydı tutmadım. Ama şöyle bir şeydi:
Ovit geçidi - Aksu gölleri - dört göller - Verçenik kapılı göller - Tatos gölleri - davalı geçidi - deniz gölü - olgunlar yaylası - döbe düzü - Naletleme gecidi - yukarı kavron yaylası.
Bu rotaya +1 gün ekleyerek olgunlar yaylasından Kaçkar zirve de yapılabilir.
Şunu da ekleyeyim, bu rotanın neredeyse tamamı Kaçkar sırasının güney yüzünde. Yani o yemyeşil doğu Karadeniz yaylaları/ormanları biraz uzaklarda. Ancak sıranın kuzey yüzüne, yani Karadeniz tarafına geçtiğinizde sizi karşılıyorlar.
Diğer taraftan ben hep ormanlık arazide olayım derseniz, Hemşin, Çamlıhemşin yaylaları arasında güzel bir rota planlanabilir. Ancak daha çok insan ve kalabalık olacağını, başta Ayder olmak üzere bu yaylaların bir kısmının turistik hale geldiğini hatta kimilerinde (örneğin Pokut) çadır kurmaya dahi izin verilmediğini unutmayın.
Son olarak Ayder yaylasını en son 10 yıl önce gördüyseniz bırakın öyle kalsın. Termal hamam ve ulaşım dışında bence hiçbir çekiciliği kalmadı.
 
Son düzenleme:
Selam,

gözlemlerim tamamen kendime aittir, kimseyi kırmak incitmek istemem.
Ben 3-4 yıl önce bir daha Ayder veya Yukarı Kavron'a gitmeyeceğime yemin ettim. Daha önce 7-8 kere o rotayı izlemiştim ancak bir daha adımımı atmam oralara.
Geçen sene Yusufeli'nden çıktım Kaçkarlara, çok daha keyifliydi. Tavsiyem Erzurum'a inin, oradan dolmuşlarla Yusufeline gelin, İsmail abinin minibüsü sizi Olgunlara kadar atar, oradan Dilberdüzüne geçebilirsiniz, zirve yapacaksanız zirvenizi yaparsınız.
Yaylarlar köyü ve etrafı çok güzel, doğa turu yapanların yeni rotası o bölge. Ben bir dahaki gidişimde oraları gezeceğim. Karadeniz tarafına da geçebilirsiniz Naletleme geçidinden.

Ayder tarafı bizim Şile gibi olmuş, her gören sizi ayakta öpmek istiyor. Doğayı katletmişler, görmek dahi istemezsiniz. Kavrun da öyle. Rotalar için kackar.org a bakabilirsiniz, hemen hemen tüm patikalar var orada.
Sorunuz olursa yardımcı olurum.
Sanırım siz açtınız Aladağlar konusunu da. Eğer kararsız kaldıysanız ben Kaçkarları öneririm.
 
Bir fırsatını bulup zaman yaratabilsem benimde çok gitmek görmek istediğim yerler kaçkarlar. Ama işte iş güç en fazla 5-6 günlük izinler alınabiliyor. oralara gitmişken şöyle bir 15 gün geçirmek isterdim
 
@Alaattinin Kafa Lambası
Eylül ayı bölgenin yıllık ortalamalar bazında en çok yağış alan ayı. Yani zaten fazlasıyla yağmurlu bir coğrafya, Eylül ayında coşuyor. Fırtına vadisi, Çamlıhemşin, Hemşin, fındıklı, Ardeşen gibi yerlerde gözünü açamazsın Eylül de yağmurdan.
Bence Kaçkarlarda yapılacak trans faaliyetler için en uygun zaman Haziran ve temmuz. Zirve için ise temmuz ve belki Ağustos.
Sonuç olarak Ağustos, trans faaliyetler için uygun. Ama Eylül için gerçekten su geçirmezliği iyi malzemelere ihtiyaç var
 
Abi çadır bir kere ıslandığında tekrar çantaya almak problem. Islak çadırı katlayıp çantaya koyunca bu sefer içi de ıslanıyor. Hafta sonu kamplarında keyifli olur, fakat 8-10 gün çekilmez.
Ovit geçidi - Aksu gölleri - dört göller - Verçenik kapılı göller - Tatos gölleri - davalı geçidi - deniz gölü - olgunlar yaylası - döbe düzü - Naletleme gecidi - yukarı kavron yaylası.
Bu rotaya +1 gün ekleyerek olgunlar yaylasından Kaçkar zirve de yapılabilir.
Böyle bir rotaya kaç gün ayırmak gerek?
 
Geri
Üst