Cold Soaking - Bilinmeyen bir pişirme yontemi

Doğa00

Süper Üye
Cold soaking yine 4000-3500 km lik ultra uzun 5-8 aylik patikalari yuruyen insanlarin kesfettigi birsey , sizin cantanizda olabilecek yemek kitlerini soyle siralayabiliriz :

alkol ocagi
gaz kartusu ocagi
benzinli ocak
cali cirpi ocagi

tum bu ocak ve pisirme yontemlerinin minimum agirligi bile 250-650 gr i bulabilmektedir bu kadar agirlik yapan birseyi cantanizda 5-8 ay boyunca hergun tasimaya gerek varmi ?

yok

peki cozum nedir ?

çozum coldsoaking yani soğuk haslama gibi birsey turkcesi , En basit sekliyle anlatmak gerekirse diyelim kuskus yapicaksiniz kuskusu birazcik eziyorsunuz ustune baharatini tuzunu felan ekliyorsunuz yaklasik 600-650 ml bir plastik kavanos - kaba koyuyorsunuz çalkalayip 30 dakika sonrasinda yiyorsunuz . çiğ mi yiyorsunuz hayir . koydugunuz su kuskusu soğuk hasliyor ve yenilebilir hale getiriyor . yaninizda zaten trail mix gibi kuruyemis enerji bar meyve jelibon seker bilimum yiyecek tasiyorsunuz boylece gaz kartusu ocak tencere tava yika temizle yemek yap gibi bir dertten kurtuluyorsunuz ve size 250-600 gr lik bir agirliktan tasarruf sagliyor. tum bu şeyleri bir butun olarak yaptiginizda 4.5 kg bir sirt cantasiyla gunler boyu yuruyorsunuz zaten hafifsiniz likya yolunda 10 km yurudukten sonra koy yerlesim yeri bulmamaniz zor yani .
 
hacım bu yöntemi hiç tatbik ettin mi? acaba gerçekten 30 dakika içinde yumuşayıp yenecek kıvama geliyor mu? ayrıca sıcak su bu süreyi kısaltabilir mi. gaz ve ocak olayını bırakmak istiyorum, fakat sıcak suyla hazırlanmış kahveden vazgeçemem. o yüzden aşağıdaki gibi (biraz daha minyatürü) bir çözüm araştırıyorum.

wood-stove.jpg
 
hacım bu yöntemi hiç tatbik ettin mi? acaba gerçekten 30 dakika içinde yumuşayıp yenecek kıvama geliyor mu? ayrıca sıcak su bu süreyi kısaltabilir mi. gaz ve ocak olayını bırakmak istiyorum, fakat sıcak suyla hazırlanmış kahveden vazgeçemem. o yüzden aşağıdaki gibi (biraz daha minyatürü) bir çözüm araştırıyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 442
uzun mesafe yuruyuse baslamadan once 2-3 kez deneyip patikada yaklasik 8-9 öğün denedim normal sicak yemek gibi olmuyor ancak önce sicak suda haşlanmis sonra üzerinden 40 dakika geçmiş soğumuş yemek hissi uyandiriyor konfor aranilmiyorsa sakincasi yok bence . kahve için nescafenin soğuk kahvesi var alternatif çözüm o olabilir . titanyum ateş kutusu lixada 'nin aliexpresste en kucuk boy 100-120 gr birsey sanirim 10x8x9 boyutlarinda 450 ml yi kaynatir ancak gercek ates alevinde 1 ay felan beslenmek sagliklimi olur bilmiyorum ama zaten disaridan gozleme gibi seylerde tuketiliyor yuruyus esnasinda.sicak su sanirim normal haslanmakta olan yemeğin su derecesi 100 den 70 e dusene kadar haşlar ben zaten yemekleri genelde gaz ocagiyla 100 dereceye kadar isitip 20 sn bekleyip gazı kesiyorum derecesi dusene kadar hazir oluyor 80 gr kartuş uzun sure yetiyor boylece . aslinda alkol ocaklari daha hafif gaz kartuşlari ile karsilastirinca etil alkol ile yakiliyor nurgaz alkol ocagi çıkartti yeni trangianin bir benzeri gibi o ve titanyum bir ruzgarlik ile çok hafif bir kit olabilir dahada hafif olani -esbit tabletleri- bir çeşit kibrit kutusunun yarisi buyuklugunde yanici madde 1-2 su kaynatmaya yeterli bayagida hafif ama hiç denemedim ulkemizde yok sanirim . cold soaking tarifleri icin thehikinglife.com diye bir blog var yada sectionhiker.com orada detayli tarif paylasmislardi tarif icin oraya bakabilirsiniz esbit içinde sintax77 diye bir kanal var youtubede o esbit kullaniyor bilgi için oraya bakabilirsiniz ✌ .
 
Son düzenleme:
https://bit.ly/30O9PaR sanırım bu ocak. small olanı medium olanından daha pahalı. bakayım youtube'da aklıma yatarsa sipariş edeyim. bu hafta birkaç gün yürümek istiyorum. kuskus olayını deneyeceğim. Tuzot diye çeşni satılıyor. Ondan da katayım bakalım neye benzeyecek.
 
Geri
Üst